Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

Reballing i zamena čipova

Reballing grafičkog čipa ili čipseta na matičnoj ploči laptopa je jedna od najčešćih popravki u našem servisu. Od 2010. godine radimo zamenu čipova i reballing čipova veoma uspešno na profesionalnoj mašini. Grafički čipovi i čipsetovi na laptopovima se kvare najčešće zbog namerne fabričke "greške" proizvođača, jer ih naprave tako da se po isteku garancije pregrevaju usled nagomilavanja prašine i samo je pitanje dana kada će da strada čip.

Reballing grafickog cipa i cipseta na BGA masini

Nema pravila koji je proizvođač dobar, postoje samo dobri i loši modeli laptopova.

Los kontakt na cipuAko redovno čistite laptop od prašine, nema puno brige oko ovoga. Vremenom se nakupi toliko prašine u laptopu da se potpuno zatvore prorezi za hlađenje grafičkog čipa, procesora i čipseta. Prvo laptop počne da se pregreva, zatim se gasi i na kraju čip izgubi kontakt sa pločom.

Ako ovakav problem nije trajao mesecima, moguće je uraditi reballing (prekuglati čip) i laptop će raditi. Ovaj posao obavljamo za 1-2 dana i spada u komplikovanije usluge servisa.

Ne radimo grejanje čipova duvaljkom kao neki servisi, jer to ne rešava trajno problem, a tako se skoro obavezno ošteti čip i matična ploča, pa je posle popravka nemoguća.

Procedura za reballing čipa počinje rasklapanjem laptopa i čišćenjem kulera. Zatim se skidaju sa matične ploče svi delovi osetljivi na visoku temperaturu. Ploča se stavlja na mašinu, podešava program i skida se čip.

Kuglanje ili reballing cipaMatična ploča i grafički čip (ili čipset) se čiste, stavljaju se nove kuglice na čip koji se vraća precizno na mašinu i lemi za ploču. Posle hlađenja na sobnoj temperaturi, postavljaju se osnovne komponente na ploču, isprobava se da li radi, pa ako je sve u redu, laptop se sklapa i testira najmanje 1 dan. Ako prođe sve testove, javljamo vlasniku da može doći po laptop. Ako laptop ne prođe testove, znači da je čip neispravan i potrebno je zameniti ga. Vlasnik laptopa tada može odobriti ugradnju novog čipa uz doplatu ili odustati od popravke, pri čemu plaća samo dijagnostiku za utrošeno vreme.

BGA čipovi, ATI, NVIDIA
BGA chipset, VGABGA čipovi (ball grid array) su vrsta čipova koji sa donje strane imaju raster od kalajnih kuglica koje se leme za matičnu ploču i nemoguće im je posle toga prići, osim skidanjem celog čipa na posebnoj mašini (BGA rework station). Zamena BGA čipova spada među najčešće popravke na laptopovima. Cenovnik>

Popravka maticne ploce na laptopu

Popravka matične ploče na laptopu

Popravka ploca na laptopovima

Najčešći problemi na pločama za laptopove su u delu oko napajanja i DC konektora, USB i LAN kontroleri, kao i BIOS čip. Takve popravke obavljamo u roku od 1-5 dana, a ponekad nije moguće popraviti ploču, posebno ako je prosuta neka tečnost na nju. Vršimo utvrđivanje kvara i zamenu elektronskih komponenti na ploči. U slučaju da je ploča fizički oštećena, preporučujemo prodaju laptopa za delove.

Author: Sasha Erceg

Popravka matičnih ploča, zamena čipova, reballing

Sviđa Vam se članak? Preporučite nas prijateljima! Hvala!

 

Savet

Laptop treba čistiti na svakih 12-18 meseci, zavisno od upotrebe, da ne bi došlo do teških kvarova usled pregrevanja.

Izmerite temperaturu procesora pomoću nekog od besplatnih programa sa našeg sajta. Za neke standardne modele, temperatura preko 75°C je znak da je potrebno čišćenje, a preko 85 stepeni je kritična temperatura.

HW Info
CoreTemp 32bit | 64bit
SpeedFan

 

Servisiramo:

Gateway laptops

 

Lenovo laptops Asus laptops HP laptops Dell laptops Toshiba laptops Acer laptops Sony laptops Apple laptops Fujitsu Siemens laptops MSI laptops Gateway laptops