Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Spasavanje podataka sa hard diska, USB fleša i memorijske kartice

Za spasavanje podataka sa hard diskova, USB flash ili memorijskih kartica potrebno je veliko iskustvo i odgovarajuća oprema. Osnovno pravilo - ne pokušavajte sami da spasete podatke ako nemate iskustva sa tim, jer lako možete napraviti još goru situaciju. Dovoljno je da instalirate program za oporavak podataka na particiju gde su bili fajlovi ili da prekopirate nešto, premestite folder itd. pa da ih trajno uništite. Ako imate problem sa hard diskom, USB flešom, memorijskom karticom, najsigurnije je da odnesete uređaj u profesionalni servis za spasavanje podataka.

Spasavanje podataka sa hard diska, SSD, USB fleša i memorijske kartice

Cena spasavanja podataka koje se može uraditi bez otvaranja i fizičke popravke diska ili flash memorije zavisi samo od utrošenog vremena. Zato razmislite da li su vam bitni filmovi, muzika i ostalo što može ponovo da se nađe na Internetu, a serviseru oduzima mnogo vremena.

Podaci se u velikom procentu mogu spasiti sa hard diskova, osim ako su izgrebane ploče.

Hard disk koji je pod garancijom može se posle softverskog spašavanja podataka odneti na reklamaciju. Ako se disk mora otvarati, reklamacija nije moguća, pa u tom slučaju se obavezno traži odobrenje klijenta.

Teške mehaničke kvarove na hard diskovima (neispravne glave) popravljaju samo 2-3 firme u Srbiji i ne smeju se otvarati van posebne čiste komore.

Neispravni hard diskovi se ne popravljaju da bi ponovo radili, već se samo radi spasavanje podataka. Ako disk posle toga bude i upotrebljiv, to je bonus.

Podaci se sa velikim uspehom mogu spasiti u sledećim slučajevima:

Najčešći slučajevi su kada padne eksterni hard disk ili počne bez nekog razloga da krči disk, što je izuzetno teško za popravku. Tu su skoro sigurno uništene glave, a možda ima i oštećenja površine.

Od ostalih čestih problema izdvajamo greškom izbrisane podatke, gubitak particija i diskovi sa neispravnom elektronikom. U tim slučajevima, oporavak podataka je veoma uspešan.

 


Programi za spasavanje podataka

Postoje mnogi besplatni i komercijalni programi za spasavanje podataka. Besplatni omogućavaju samo pregled diska i spašavanje nekoliko fajlova za probu, a onda ih možete kupiti ako vidite da možete spasiti podatke. Važno je napomenuti da se tim programima smeju spasavati podaci samo sa ispravnih uređaja koji imaju neki softverski problem (izbrisani podaci, particije i slično).

Isprobajte neki od najboljih programa za spasavanje podataka, poređano po jednostavnosti:

Ako hard disk ima mehanički problem, upotreba programa za spasavanje podataka nije preporučljiva jer može da se završi još težim kvarom koji posle nije moguće rešiti. U slučajevima kada je neispravna neka od magnetnih glava na disku, potrebno je upravo nju isključiti i prekopirati ostale fajlove, pa tek potom pokušati spasavanje preostalih podataka. To se može uraditi samo na profesionalnoj mašini za tu namenu.

 


Rekonstrukcija RAID-a

RAID

Kvar RAID-a nije tako čest problem, ali se dešava. Ako niste sigurni koji tip RAID-a želite da postavite kako biste zaštitili svoje važne podatke na računaru ili serveru, preporučujemo RAID1 - MIRROR. To je najjednostavniji tip RAID-a, pri čemu je bezbednost podataka teoretski 100%. U slučaju kvara na bilo kom od diskova, možete isključiti neispravan HDD i koristiti i dalje onaj drugi.

U ostalim slučajevima, mora se raditi rekonstrukcija RAID-a, što je vrlo komplikovan posao i zahteva dosta vremena.

I nemojte misliti da su Vaši podaci potpuno bezbedni ako instalirate RAID, jer se dešava da napajanje spali diskove, pa je najpouzdanije rešenje Cloud server, odnosno Mirror na najmanje dva različita računara na dva različita mesta.