Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Čišćenje laptopa i zamena termalne paste

Čišćenje laptopa od prašine i zamena termalne paste spadaju u redovno godišnje održavanje. Ako se laptop greje, izbacuje vruć vazduh ili krči, to je znak upozorenja da mora da se očisti.

Čišćenje laptopa od prašine
Veoma čest kvar laptopova starijih od godinu dana je kvar grafičkog čipa ili čipseta na ploči, koji nastaje usled pregrevanja. Dok laptop radi, ventilator uvlači vazduh da bi hladio procesor i ostale komponente, ali istovremeno uvlači i prašinu. Vremenom se skupi toliko prašine na hladnjaku da više nije moguć ulaz hladnog vazduha. Tada samo kruži vruć vazduh unutar laptopa i komponente se pregrevaju kao u rerni i do 100°C. Posle nekog vremena dolazi do otkaza nekog od čipova i laptop se gasi. Često se desi da otkaže i hard disk ili SSD sa podacima.

Korisnici uglavnom primete da se laptop mnogo greje, ali ne reaguju dokle god može da se upali, što je velika greška.

Rešenje je jednostavno i povoljno. Potrebno je obaviti čišćenje laptopa od prašine, odnosno čišćenje kulera i unutrašnjosti laptopa. Ovaj mali servis se radi na svakih 12-18 meseci, zavisno od upotrebe i uslova rada, a najbolje da tempirate čišćenje pre leta. Cena čišćenja laptopa je mali izdatak u odnosu na vrednost laptopa kojem se na taj način produžava vek upotrebe.

 


Naša preporuka za servis gde možete brzo i profesionalno uraditi čišćenje laptopa.


Kada treba da se čisti laptop od prašine?

Ako je ventilator bučan ili se laptop mnogo greje sa donje strane, to je siguran znak da je vreme za čišćenje laptopa. Ako krene da se gasi, potrebno je da ga odmah odnesete u servis na čišćenje dok nije kasno. Preuzmite program HW Monitor sa stranice besplatni programi, pustite na par minuta neki film, igricu ili spakujte neki film u ZIP. Proveravajte sve vreme temperaturu procesora. Sve preko 85°C je znak da kuler ne postiže da ohladi čipove. Maksimalna dozvoljena temperatura zavisi i od tipa procesora, ali neka kritična granica preko koje ne bi smeo da se greje nijedan procesor je 90°C.

Čišćenje laptopa obuhvata:

Termalna pasta se postavlja između čipa i hladnjaka, pa je veoma bitno da bude visokog kvaliteta kako bi što bolje odvodila toplotu sa čipa. Obične bele paste za opštu namenu nisu dobre za moderne procesore. Čak ni termalne paste za procesore nisu sve iste, pa razlika u temperaturi može biti velika. Dobra termalna pasta je skupa, ali tu ne treba štedeti.

 


Potrebno vreme za čišćenje laptopa

Čišćenje kulera na laptopu obično traje oko 1 sat. Na nekim modelima je potrebno samo 20-ak minuta ako laptop ima poklopac za lakši pristup kuleru. Ako Vam se žuri, doplatite za hitan start i možete sačekati u blizini da se laptop završi.

Cena čišćenja laptopa zavisi od tipa laptopa. Na nekim modelima je čišćenje kulera jednostavno, dok se na drugima mora skinuti sve do poklopca ekrana i poslednjeg šrafa. Neki imaju 2 kulera koje je potrebno rasklopiti, očistiti, podmazati. Tako ne može isto da košta posao od 20 minuta i onaj od 1 sat. Najteži za rasklapanje su stari laptopovi proizvedeni do 2015. godine. Za tačnu cenu čišćenje laptopa pošaljite upit servisu.


Da li treba kupiti dodatni kuler za laptop?

Kuleri koji se stavljaju ispod laptopa kao dodatno hlađenje pomažu u obaranju temperature laptopa za desetak stepeni, ali imaju i određene mane. Pored dodatne buke koju stvara ventilator, mana je što znatno ubrzavaju uvlačenje prašine. Iz tog razloga, treba češće raditi čišćenje laptopa.

Kuler za laptop

Kuler treba da ima rupice na površini na koju se stavlja laptop ili da je napravljen samo kao noseća konstrukcija. Ako ima plastičnu ploču na koju se stavlja laptop, niste ništa uradili - laptop će opet biti prislonjen na 3mm od površine i neće se dobro hladiti.

Preporučujemo da ne uključujete ventilator na kuleru ispod laptopa, već da on služi samo da ga odigne dovoljno da laptop može da uvuče hladniji vazduh iz okoline i time izbegne dodatno ubacivanje prašine u kućište. Samo ako koristite intenzivno resurse (npr. 3D rendering ili 3D igrice), uključite ventilator.

Važno! Ako laptop nije čišćen duže od godinu dana i pregreva se, dodatni kuler mu neće puno pomoći. Kuler tada hladi samo kućište laptopa, dok je unutra prevruće. Tada ne pokušavajte da kompresorom izduvate laptop, jer ćete tako uraditi još goru stvar i potpuno blokirati ventilator grudvicama prašine.


Čišćenje laptopa kompresovanim vazduhom

Ako ste koristili laptop manje od 6 meseci od prethodnog čišćenja, možete sami da produvate hladnjak kompresovanim vazduhom. Samo pazite, kompresovani vazduh je vlažan! To znači da prethodno morate otkačiti bateriju, pa tek onda izduvati kuler. Ako je baterija interna, potrebno je rasklopiti laptop i onda bi bilo najbolje da odnesete laptop u servis.

Posle korišćenja boce sa kompresovanim vazduhom potrebno je sačekati bar 10 minuta pre nego što ponovo uključite laptop, dok ne ispari sva vlaga.

Bocu držite uvek uspravno, jer će u suprotnom izaći vazduh u tečnom stanju i natopiti ploču.

Komprimovani vazduh

Produvavanje kulera se radi samo ako je laptop čišćen pre par meseci i to obavezno dok je baterija izvađena.