Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Laptop servis

Odlazak u laptop servis može biti rizičan ako odaberete nasumično, pa je prvo potrebno dobro se informisati. Mi smo tu da vam pomognemo u izboru, kao besplatan sajt za IT podršku sa velikim iskustvom u ovoj oblasti.

Mali laptop servisi popravljaju sve marke laptopova: HP, Asus, Lenovo, Acer, Toshiba, Dell, itd. i nije potrebno tražiti ovlašćeni servis za određeni brend.

Ovlašćeni laptop servisi rade samo zamenu celih sklopova i njihovi serviseri obično nemaju iskustva kao u malim servisima. Prednost je što ugrađuju isključivo originalne delove, a mana je skupa popravka, čekanje po mesec dana, sporo rešavanje reklamacija, nemogućnost direktnog kontakta.

S druge strane, neki privatni servisi su puni reči samohvale, nude besplatne usluge i mnogo niže cene od ostalih, što je siguran znak za uzbunu. Zato dobro istražite pre nego što odaberete laptop servis.

Pretraga informacija o servisu

Pogledajte prosečnu ocenu na Google, ona ne može da bude ispod 4.5 za dobar servis. Dakle, kucajte naziv servisa na Google i pogledajte recenzije. Znajte da su neke recenzije lažne, bilo da su pozitivne ili negativne, pa je prosečna ocena u dužem periodu ono što treba gledati. Servise sa tek nekoliko recenzija treba zaobići, a preporuka je da servis ima bar 50-ak recenzija.

Proverite da li servis uopšte postoji na APR-u i od kada. Svež datum osnivanja servisa ne mora da znači da je servis loš, možda ga je otvorio ekspert koji je dotle radio u drugoj firmi. Svakako je potrebno da se usavrše procedure servisa, a za to je potrebno bar nekoliko godina. Imajte i to u vidu prilikom izbora servisa.

Ako je sve u svemu utisak pozitivan, možete probati, jer je rizik značajno smanjen.

 


Standardne usluge laptop servisa

Pronađite u sledećem spisku ono što vam je potrebno:

Laptop servis, servis laptopova

Instalacija sistema, programa, instalacija drajvera, čišćenje virusa ili arhiviranje podataka, naizgled je jednostavan posao koji ne predstavlja veliki problem serviseru. Međutim, podaci su bezbedni samo u profesionalnom servisu kojem su prioritet podaci korisnika. Čak i kad korisnik kaže da nema podatke, iskustvo nalaže serviseru da ipak pita ako pronađe nešto što deluje da je bitno.

 


Procedura prijema laptopa, servis i preuzimanje

Prilikom ostavljanja laptopa u servisu, upisuje se sve od opreme koja se ostavi i unosi se precizan opis zahteva. Privatnost podataka takođe mora biti zagarantovana. Revers bez ovih detalja nije dovoljan i mogu nastati problemi.

Revers za servis računara

Dijagnostika laptopa se radi pre bilo kakvog servisa. Zatim se javlja kupcu šta treba uraditi i koja bi bila cena usluga. Ukoliko je usluga neisplativa, plaća se dijagnostika i korisnik dobija izveštaj. Ako se odlučite za servis, poručivanje delova i slično, ne možete otkazati bez plaćanja utrošenih radnih sati.

Vremenski rok za servis laptopa je obično 1-2 radna dana u svakom ozbiljnom servisu. Lakši problemi se često rešavaju istog dana. Samo ovlašćeni servisi rade dijagnostiku po nedelju dana i popravku za 2-3 nedelje. U lakše probleme spadaju zamena ekrana, zamena tastature sa frejmom, ugradnja SSD, nadogradnja memorije, instalacija sistema i slično. I ostali problemi uglavnom se rešavaju za 1-3 radna dana. Ako je hitno, možete platiti hitan servis i laptop se uzima u rad odmah.

Popravka matičnih ploča na laptopovima - zamena DC konektora, zamena FET-ova, kontrolera ili zamena čipova i reballing samo su neki od ozbiljnijih popravki koje ne radi svaki servis laptopova. Potrebno je veliko iskustvo i kvalitetna oprema da bi se mogle raditi takve popravke. Garancija na popravke je između 3 i 6 meseci.

Apple Mac računari kao što su MacBook Pro, MacBook Air, iMac, spadaju u komplikovanije i skuplje uređaje, koje ne radi svaki servis računara. U lakše intervencije spadaju reinstalacija sistema, nadogradnja memorije ili SSD, dok neki servisi rade popravke matičnih ploča, reballing čipova, zamenu baterije, ekrana i tastature.

 


Delovi za laptop računare

U Srbiji se može nabaviti većina rezervnih delova za klasične laptop modele, dok je jedini problem sa delovima za posebne i gejmerske modele. Izdvajamo najčešće tražene delove:

Delovi za laptop se uglavnom prodaju sa ugradnjom, ali pozovite servis i pitajte za konkretan deo. Od delova koje možete sami zameniti su spoljna baterija, tastatura sa okvirom (frame) i punjač. Na laptopu koji ima poklopac za nadogradnju, možete sami dodati memoriju i promeniti hard disk / SSD.

Ukoliko laptop nije moguće popraviti jer je uništena ploča ili je to neisplativo, pitajte za otkup laptopova. Servis će iskoristiti delove, a novac od otkupa će dobro doći prilikom kupovine drugog laptopa. Ako laptop servis na stanju ima neki dobar polovan laptop, možete dogovoriti kompenzaciju.


Pogledajte spisak kvalitetnih servisa na sajtu: servisi-racunara.rs .

Preporuka za profesionalni servis laptopova: laptopklinika.rs .