Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Popravka punjača za laptop

Popravka punjača je jedna od najčešćih usluga u servisu računara. To je deo koji se stalno razvlači po kući, pada na pod ili se pregreva na tepihu. Ako je punjač stalno priključen na laptop, pregreva se bez potrebe, pogotovo ako se koristi za teške aplikacije i igre. Sve to utiče na vek trajanja punjača za laptop. Ukoliko primetite da laptop gubi napajanje kad se pomeri kabl punjača, nemojte ga dalje koristiti jer može doći do ozbiljnog kvara, pa čak i požara. Iz punjača ne sme da se čuje nikakvo pištanje, niti sme da bude vreo.

Popravka punjača za laptop


Kako utvrditi kvar punjača?

Prvo da razjasnimo kako se koji kabl zove. Kabl koji ide iz utičnice u zidu do punjača zove se AC kabl, dok se onaj koji ide od punjača do laptopa zove DC kabl. Neki punjači umesto AC kabla imaju integrisanu utičnicu i nemaju AC kabl.

Problem #1 - Laptop gubi napajanje kad se mrda kabl

Potreban je drugi ispravan punjač za probu, pa pošto to nema većina korisnika, najbolje da odnesete punjač u servis na brzu dijagnostiku. Ako imate spoljnu bateriju koja se vadi i drugi punjač, izvadite bateriju, priključite drugi punjač i vidite da li će se laptop gasiti kad se mrda DC kabl koji ide u laptop. Ako se više ne gasi, problem je do DC kabla punjača, u suprotnom je problem do DC konektora u laptopu. Takođe može biti problem i do AC kabla, pa treba i to proveriti sa drugim AC kablom. Za laptopove koji imaju internu bateriju, potrebno je rasklopiti laptop i otkačiti bateriju, pa je to problem za servis.

Problem #2 - Punjač ne daje znake života

Laptop punjači obično imaju lampicu kao indikator rada, pa ako ona ne svetli dok je kabl otkačen iz laptopa, problem je do AC/DC kabla ili u samom punjaču. Punjač koji nema indikator, može da se premeri unimerom. Ako ne daje napon koji piše na nalepnici, neispravan je neki od kablova ili sam punjač. To je problem za servis.

 


Zamena DC kabla na punjaču

Neki modeli punjača su zaliveni izolatorom i nije ih moguće popravljati. Popravka punjača ima smisla samo ako je problem do kabla, jer popravka elektronike zahteva dosta vremena i to može da košta kao nov zamenski punjač. Postoji puno vrsta DC kablova i potrebno je obezbediti odgovarajući. Zatim se punjač rasklapa, ali morate imati u vidu da je zalepljen topljenom plastikom i nemoguće ga je otvoriti bez manjih oštećenja.

Popravka punjača za laptop

Stari kabl se skida, testira se da li punjač daje odgovarajući napon, a zatim se lemi novi kabl. Na kraju se plastika lepi super lepkom ili još bolje lemilicom po ivicama. Cena zamene DC kabla je oko polovine iznosa za nov zamenski punjač, što je svakako isplativo, jer ćete imati i dalje ispravan originalni punjač.

Ako se ispostavi da punjač nije moguće ili nije isplativo popraviti, možete kupiti zamenski ili originalni punjač za laptop.

 


Korisni linkovi:

Popravka DC konektora | Punjač za laptop