Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Optimizacija sistema Windows 10 ili 7

Mnogi korisnici se muče mesecima sa sporim računarom i planiraju kupovinu novog, a ne znaju da ga optimizacija sistema može znatno ubrzati. Windows se može ubrzati raznim podešavanjima, uklanjanjem smeća, virusa i nepotrebnih programa. Kvalitetna optimizacija sistema može od neupotrebljivog računara napraviti potpuno funkcionalan.

Prvo što treba proveriti je šta ima u računaru od bitnih komponenti. Desni klik na This PC (My Computer), zatim Properties i na prvoj strani koja se otvori pročitajte koji je procesor i koliko ima memorije.

Memorija, procesor, sistem

Procesor je važan za brzinu rada sistema, programa, reprodukciju filmova i svega ostalog. Ako imate procesor sa 2 jezgra (Dual Core) oko 2 GHz, nije preporučljivo da koristite Windows 10 ili noviji, jer će raditi dosta sporo šta god da uradite. I takav računar se može ubrzati do određene mere optimizacijom sistema i hardverskim pojačanjem u vidu memorije i SSD (Solid State Drive) umesto starog i sporog hard diska. Procesori na većini laptopova posle 2020. godine ne mogu da se menjaju. Zato nemojte kupiti laptop koji ima slab procesor!

Memorija je veoma bitna komponenta za brzinu rada računara, pa ako računar ima 4 GB RAM ili manje, to je prva stvar koju treba pojačati. Naravno, potrebno je da se računar i optimizuje i tek onda dodatna memorija ima značaj. Ako je sistem u haosu, ne vredi ni terabajt memorije.

Često nas klijenti pitaju da li vredi dodati još memorije na postojećih 4 GB. Danas je to zaista minimum za komforan rad u Windows 7 sistemu, a za Windows 10 preporučujemo 8 GB. Ako koristite glomazne programe kao što su Photoshop, Corel Draw, AutoCad i slične, optimalno je imati 16 GB. Za klasičnu kućnu ili poslovnu upotrebu programa Word, Excel, Firefox, memorija preko 8 GB ne donosi nikakva vidljiva poboljšanja.

 


Ubrzajte sami Windows

Možete i sami ubrzati sistem jednostavnim tehnikama koje vam stoje na dohvat ruke u samom Windows-u.

Posle ovoga ćete sigurno primetiti razliku u brzini, a za znatno veće ubrzanje sistema predlažemo da odnesete računar u servis radi profesionalne optimizacije sistema, posle čega će računar raditi kao da je tek stigao iz fabrike, i brže.


 

Popravka sistema Windows 10 / 7

Popravka Windows-a radi se samo ako ne funkcioniše kako treba ili ne radi uopšte, a bitni su instalirani programi sa pripadajućim podacima. Popravka sistema može biti vrlo komplikovana i skuplja nego čista instalacija.

Popravka sistema

Windows Update je najčešći uzrok problema u sistemu i preporučujemo da ga isključite i koristite na svakih nekoliko meseci. Nadogradnja sistema ne sme da se prekida, pa se pobrinite da laptop ne ostane samo na bateriji jer to može potrajati.

Od 2020. godine puno modela računara ima Update UEFI BIOS-a preko Windows Update, a to je potpuno besmislena i opasna opcija. Navodno, Windows ažurira matičnu ploču računara kako bi je zaštitio od nečega, a vrlo često upravo uništi ploču tako da mora da radi lemilica i programator. Dakle, potražite u BIOS-u opciju za isključivanje nadogradnje iz sistema i isključite je. Ako nemate ovu opciju u BIOS-u, nađite je u opcijama Windows Update i isključite je.

Virusi i razna smetala su još jedan uzrok neispravnosti sistema. Pazite šta instalirate i to isključivo sa pouzdanih velikih sajtova. Ne reagujte na lažna obaveštenja da je računar spor, zaražen i slično, kako bi instalirali lažne čistače sistema i virusa. Takođe, nadogradnja drajvera nema svrhu, pa se čuvajte lažnih driver update i sličnih programa.

Popravka sistema podrazumeva čišćenje smeća i nepotrebnih programa, podešavanje sistema, čišćenje virusa, optimizaciju sistema itd. i to može potrajati nekoliko sati. Ako popravka sistema ne uspe, ostaje opcija čuvanja podataka i reinstalacija sistema.