Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Čišćenje virusa i antivirus zaštita

Virusi oduvek prave najviše problema na računarima, pa je čišćenje virusa jedan od čestih poslova u svakom servisu računara. Često lažni antivirusi nalaze nepostojeće probleme i traže novac za njihovo čišćenje. Zato nemojte kliktati na obaveštenja koja iskaču dok pregledate internet stranice. Zavisno od težine problema, čišćenje virusa može da traje i po nekoliko sati.

Ako računar ima puno problema izazvanih virusima, preporučujemo čistu instalaciju sistema kao brzo i pouzdano rešenje, osim ako koristite posebne programe koji se teško mogu ponovo instalirati. Virusi često oštete ili izbrišu važne sistemske fajlove, pa je popravka sistema nemoguća i posle čišćenja virusa. U takvim slučajevima, ostaje samo reinstalacija sistema.

 


Kako popraviti sistem i uraditi čišćenje virusa?

Ako sistem neće da se podigne, treba pokušati povratak sistemskih fajlova u prethodno stanje u Safe modu. Evo kako da to uradite.

U Windows 7 pritiskajte taster F8 pre podizanja sistema, odaberite Last known good configuration, ako podigne sistem, instalirajte antivirus ako ga nemate i pustite da pregleda ceo računar. Ako ovo ne uspe, probajte opciju Safe mode, a zatim idite na System restore i vratite sistem u prethodno stanje. Instalirajte antivirus ako ga nemate i skenirajte ceo računar.

Windows 7 Safe Mode

U Windows 10 ili 11 uradite sledeće: pokrenite sistem i isključite računar kada se pojavi prozorčić na sred ekrana (držite taster za paljenje par sekundi). Upalite računar i ponovite ovo još jednom. Prilikom trećeg pokretanja Windows će ponuditi opcije za popravku. Odaberite Troubleshoot, pa Advanced options. Nađite povratak u prethodno stanje (System Restore) i trebalo bi da sve radi kao pre nastanka problema.

Windows 10 Safe Mode

Instalirajte antivirus i skenirajte ceo računar. Pored čišćenja virusa potrebno je očistiti smeće i nepotrebne programe i dodatke za internet pretraživače. Na kraju treba pregledati ceo računar, USB fleševe i ostali memorijski uređaji koje imate.

 


Najbolji besplatni antivirus programi

Za čišćenje virusa koristi se kombinacija nekoliko programa. Najbolji besplatni programi su Avast, AVG, Malwarebytes. Ako je računar teško zaražen, verovatno neće biti moguće instalirati antivirus, pa je potrebno to prepustiti profesionalnom servisu.

Popravka ili optimizacija sistema nekad nije moguća jer se virusi ugrade u sve delove sistema ili unište važne sistemske fajlove, pa jedino preostaje instalacija sistema. Ovo je ujedno i najbolje rešenje i preporučuje se kao povoljnija, brža i sigurnija varijanta.

 


Kako zaštititi računar od običnih i kripto virusa?

Nezaštićen računar se vrlo lako može zaraziti virusima ili trojancima putem interneta, USB fleša, SD kartice, pa čak i mobilnog telefona kad ga povežete na računar. Besplatne verzije antivirusa su po pravilu slabije od komercijalnih, pa preporučujemo da kupite neki antivirus, jer ćete na kraju uštedeti novac koji bi dali za čišćenje virusa, spasavanje podataka, reinstalaciju sistema i slično.

Antivirus zaštita

Pored antivirusnog programa, važno je da znate da ste upravo Vi prva linija odbrane, jer nijedan antivirus ne može zaštititi računar od namerno pokrenutog virusa koji još nije uvršten u bazu virusa. Takvi virusi i trojanci najčešće se nalaze na sajtovima za preuzimanje programa, filmova i muzike, kao i na sexy sajtovima i drugim sličnim mestima. Danas virusi najčešće stižu putem email poruka.

Često se dešava dok ste na nekoj stranici na internetu da odjednom iskoči neki prozor sa porukom da treba nešto da instalirate da bi radio video, da biste ubrzali računar, očistili viruse i slično. Odmah zatvorite taj prozor na X, NIKAKO na OK i slično jer podmeću lažne tastere. Još sigurnija opcija je da držite levi ALT i pritisnete taster F4 da biste zatvorili pretraživač.

Kako da se zaštitite od kripto virusa koji uništavaju lične fajlove, pogledajte ovde:

Zaštita od kripto virusa

Osnovna pravila zaštite:

Hakeri često šalju putem mejla na prvi pogled identične poruke kao sa nekih poznatih sajtova tipa Facebook, Google, Yahoo itd., sa obaveštenjem da je neko pokušao upad na vaš nalog, i zahtevaju da kliknete na link da biste promenili šifru. Ovo se zove Phishing, pa savetujemo da prijavite takve poruke svom provajderu za poštu (GMail, Yahoo itd.).

Phishing

UVEK proverite link iz poruke pre nego što kliknete na njega tako što ćete staviti strelicu miša na link i uporediti tekst koji se pojavi kao opis.

Phishing

Na ovom primeru se vidi da link pokazuje jednu adresu, a tool-tip drugu, pa je to lažni mail.