Xelart.com
Servis PC računara Servis laptopova Spasavanje podataka Izrada sajtova i SEO Kontakt English

Instalacija sistema Windows 7/10/11

Instalacija sistema se radi ako računar ne podiže sistem ili ne radi kako treba. Najčešći uzroci pada sistema su virusi, neispravan hard disk ili Windows 10 Update. Trenutno su kod nas najzastupljeniji Windows 10, a zatim Windows 7. Windows XP je otišao u zaborav, ali je i dalje upotrebljiv na starim računarima koji imaju neku svrhu u industriji i slično.

Instalacija Windows sistema obuhvata pre svega testiranje hard diska i čuvanje podataka na slobodnoj particiji ili spoljnom disku. Zatim se vrši instalacija sistema i upravljačkih programa (drajvera) za ugrađene uređaje, kao i instalacija osnovnog paketa besplatnih programa.

Prilikom instalacije potrebno je uraditi optimizaciju sistema, tako da radi brzo i da nema bespotrebnih pitanja, nadogradnji (update) i slično. Na kraju, sistem se podešava tako da imate radno okruženje najsličnije onom kakvo je bilo pre instalacije, povezan na internet i spreman za rad.

Ako imate mogućnosti, najbolje je da sami sačuvate bitne podatke na D particiji ili eksternom disku, tako da servis bude brži i povoljniji.

 


Koji Windows instalirati?

Iako već duže vremena postoji Windows 10, serviseri i dalje najviše vole Windows 7. U njemu je sve logično i pristupačno, radi brzo i stabilno sa puno manje hardverskih zahteva. Krajnjim korisnicima uglavnom nije bitna puna kontrola sistema, pa se odlučuju za Windows 10 uz sav rizik i probleme koje on nosi. Noviji računari forsirano od strane Microsofta podržavaju samo Windows 10, pa treba i to proveriti prilikom kupovine računara. Ako kupujete nov računar, nemojte kupiti onaj sa Windows Starter / Home verzijom jer su veoma ograničene. Bolje je kupiti računar bez sistema i posle instalirati koji želite i sigurno bolje nego fabrički pretrpan glupostima.

Windows 7 desktop

Minimalni zahtevi za normalan rad Windows 7 su 3 GB memorije i procesor sa dva jezgra od najmanje 1.6 GHz. Preporučujemo najmanje 4 GB memorije (RAM) i procesor (CPU) sa dva jezgra brzine 2+ GHz, ali ne Celeron ili Atom ili AMD E1/E5.

Ako je Vaš računar star i spor, porebno je da se uradi nadogradnja računara.

Windows 10 se dosta razlikuje od prethodnih verzija pa je potrebno i mnogo živaca da ga koristite ako ste se navikli na Windows 7. Sve je sakriveno, a treba puno koraka da se dođe do mnogih opcija koje su ranije bile na dohvat ruke. Pored toga, Windows 10 vas špijunira na svakom koraku, pa tu nema govora o nekoj privatnosti. Srećom, postoje zakrpe koje to rešavaju, ali masa korisnika ni ne zna koliko je transparentno njihovo korišćenje računara sa sistemom Windows 10. Ukoliko brinete o svojoj privatnosti, odnesite računar u servis i tražite da se isključi Microsoft spyware. Windows 10 veoma često pada sam od sebe posle neuspešnog Update-a i to obavezno treba isključiti.

Windows 10 desktop

Instalacija sistema obuhvata sledeće:

Posle instalacije sistema, računar je spreman za svaku standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu. Posebni programi za dizajn, projektovanje i slično instaliraju se na zahtev klijenata i plaćaju dodatno.


Naša preporuka: brza i kvalitetna instalacija sistema sa ili bez čuvanja podataka.


Instalacija Linux-a Ubuntu, Fedora, Mint

Linux je sistem koji je pandan Windows-u, lep je i jednostavan za upotrebu. Glavna snaga mu je bezbednost i pouzdanost, tako da nema virusa i padova sistema. Linux je i besplatan, tako da ga bez problema možete instalirati u firmi, uz kompletan paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima iz Word-a, Excel-a, Powerpoint-a. Postoji mala razlika u načinu rada u Linux-u, ali se veoma brzo možete navići, posebno ako ste nov korisnik računara koji nije stigao da stekne naviku na Windows. Svi vodeći internet provajderi koriste Linux kao osnovno rešenje, što potvrđuje superiornost ovog tipa sistema.

Linux Ubuntu

Danas su među najboljim verzijama Linux Ubuntu, Fedora Linux, Mint Linux.

Ako niste sigurni koji Linux bi instalirali, preporučujemo Ubuntu kao jednostavan, lep i pouzdan sistem, koji postoji i u verziji na srpskom jeziku. Možete birati neki od podržanih izgleda (tema), od kojih su najpopularniji Gnome i KDE.

 


Instalacija Mac OS-X sistema

Uskoro...

 


Korisni linkovi: Instalacija sistema | Besplatni programi