Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

Spasavanje podataka sa hard diska, USB fleša i memorijske kartice

Za spasavanje podataka sa hard diskova, USB flash ili memorijskih kartica (SD, MMC, xD,...) potrebno je veliko iskustvo i odgovarajuća oprema. To se ne može raditi u kućnoj radinosti ili usput uz popravku računara.

Spasavanje podataka sa hard diskova, usb fles i memorijskih kartica
HDD, SSD, USB Flash, SD card, micro SD, xD card, CD, DVD

Osnovno pravilo - ne pokušavajte sami da spasete podatke ako nemate iskustva sa tim, jer lako možete napraviti još goru situaciju. Dovoljno je da instalirate program za oporavak podataka na particiju gde su bili fajlovi ili da prekopirate nešto, premestite folder itd. pa da ih trajno uništite! Preporuka je da odnesete uređaj u profesionalni servis za spasavanje podataka.

Spasavanje podataka sa hard diskova, USB fles memorija i memorijskih SD XD karticaCena spasavanja podataka koja se može uraditi bez otvaranja i fizičke popravke diska ili flash memorije zavisi samo od utrošenog vremena. Zato razmislite da li su Vam bitni filmovi, muzika i ostalo što može ponovo da se nađe na Internetu, a serviseru oduzima mnogo vremena.

Podaci se u velikom procentu mogu spasiti sa hard diskova, osim ako su izgrebane ploče.

Hard disk koji je pod garancijom može se posle softverskog spašavanja podataka odneti na reklamaciju. Ako se disk mora otvarati, reklamacija nije moguća, pa u tom slučaju se obavezno traži odobrenje klijenta.

Teške mehaničke kvarove na hard diskovima (motor, glave) popravljaju samo 2-3 firme u Srbiji i ne smeju se otvarati van posebne čiste komore.

Hard diskovi se ne popravljaju da bi ponovo radili, kako to neki korisnici shvate, već se samo radi spasavanje podataka, a disk se vraća u stanju u kakvom je i bio ili eventualno boljem.

Podaci se sa velikim uspehom mogu spasiti u sledećim slučajevima:

  • neispravna elektronika hard diska
  • manje oštećene ploče hard diska (bad sectors)
  • softverski problemi (obrisane particije, formatiran disk, izbrisani fajlovi, pao sistem, virusi, zaključan folder ili hard disk)
  • polomljen USB flash ili izgoreo kontroler
  • neispravan firmware hard diska
  • neispravan RAID.

Najčešći slučajevi su kada padne eksterni hard disk ili počne bez nekog razloga da krči disk, što je izuzetno teško za popravku. Tu su skoro sigurno uništene glave, a možda ima i oštećenja površine.

Od ostalih čestih problema izdvajamo greškom izbrisane podatke, gubitak particija i diskovi sa neispravnom elektronikom. U tim slučajevima, oporavak podataka je uspešan u preko 95% slučajeva.

popravka hard diska

Programi za spasavanje podataka

Postoje mnogi besplatni ili komercijalni programi za spasavanje podataka sa hard diskova. Važno je napomenuti da se tim programima smeju spasavati podaci sa ispravnih hard diskova koji imaju neki softverski problem (izbrisani podaci, particije i slično).

Ako je disk oštećen, upotreba programa za spasavanje podataka nije preporučljiva jer se u većini slučajeva završi još težim kvarom koji posle nije moguće rešiti. U slučajevima kada je neispravna neka od magnetnih glava na disku, potrebno je upravo nju isključiti i prekopirati ostale fajlove, pa tek potom pokušati spasavanje preostalih podataka. To se može uraditi samo na profesionalnoj mašini za tu namenu.

Popravka hard diskova

Rekonstrukcija RAID-a

RAID

Rekonstrukcija RAID-a nije tako čest problem, ali je rešiv. Ako niste sigurni koji tip RAID-a želite da postavite kako biste zaštitili svoje važne podatke na računaru ili serveru, preporučujemo RAID1 - MIRROR. To je najjednostavniji tip RAID-a, pri čemu je bezbednost podataka teoretski 100%. U slučaju kvara na bilo kom od diskova, možete isključiti neispravan HDD i koristiti i dalje onaj drugi, sa svim Vašim podacima.

U ostalim slučajevima, mora se raditi rekonstrukcija RAID-a, što je vrlo komplikovan posao i zahteva dosta vremena.

I nemojte misliti da su Vaši podaci potpuno bezbedni ako instalirate RAID, jer se može desiti da napajanje spali diskove, pa je najpouzdanije rešenje Cloud server, odnosno Mirror na najmanje dva različita računara na dva različita mesta.

Spasavanje podataka, popravka hard diskova, USB fleš memorija, SD kartica

Sviđa Vam se članak? Preporučite nas prijateljima! Hvala!

 

Pažnja!

Ako disk klikće, ne vidi se i sl., ne pokušavajte sami da ga popravite softverski jer su velike šanse da ćete ga potpuno uništiti. Programi se koriste samo u slučajevima kada treba spasiti izbrisane podatke, izgubljene particije i slično, dok je za sve ostalo potrebna mašina specijalno napravljena u tu svrhu.

 

Spasavanje podataka sa svih vrsta hard diskova:

WD (Western Digital), Seagate, Hitachi, Samsung, Maxtor, Toshiba,...