Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL | Nintendo Wii

ZX Spectrum 48K

Jedan od prvih boljih kućnih računara bio je ZX Spectrum 48K, koji se pojavio u prvoj verziji još 1982. godine. Bio je to veoma unapređen naslednik ZX 81. Posle par revizija, cena je mu pala na oko 200 USD i krenuo je masovno da se prodaje.

ZX Spectrum 48K

Malo plastično kućište prelepog dizajna, vrlo moćno sa svojih 48 kilobajta memorije, kolor slikom i puno igrica. Imao je i odličan programski jezik za početnike, Sinclair Basic.

Igrice su se učitavale preko običnih kasetofona sa kompakt kasetom, koji su početkom 1980-ih zamenili glomazne magnetofone sa trakama. Slika sa računara mogla je da se gleda na običnom televizoru, za razliku od poslovnih mašina koje su imale posebne monitore. Dovoljno je bilo da kupite ZX Spectrum, a sve ostalo ste već imali, što je veoma doprinelo da ovi računari budu vrlo dobro prihvaćeni u celom svetu.

Specifikacija:

ZX Spectrum postoji u varijanti sa 16 KB, što je praktično isti računar bez dodatne memorije. Puno igara ne može da radi na njemu, pa se preporučuje svima koji imaju 16K verziju da je nadograde (to do: memorija za ZX Spectrum).

Spectrum je sa svojom gumenom tastaturom i ograničenim poslovnim mogućnostima bio namenjen prvenstveno za igranje, pa su se ubrzo pojavile na hiljade igara. Velika većina igara bile su čisto smeće, a izdvojilo se svega par desetina kvalitetnih, koje se mogu i danas sa zadovoljstvom igrati. Pogledajte stranicu igre za ZX Spectrum.

ZX Spectrum je imao puno problema sa čipovima, posebno sa memorijskim. Osim toga, puno se grejao. Dešavalo se posle više sati rada da pregori neki od važnih čipova (ULA, CPU), a popravka je bila skupa. Zato je važilo pravilo da se računar hladi na svakih sat-dva. Danas se obavezno radi zamena starih regulatora napona i elektrolitskih kondenzatora na ovom računaru, čime se rešavaju brojni problemi. Preporučuje se i montiranje hladnjaka na ULA čip, kao i ugradnja reset tastera.

Ako imate problem sa hardverom, pogledajte stranicu popravka ZX Spectrum-a.

Pogledajte i kako učitati igru sa kasete.

 


Osnovni komplet opreme za ZX Spectrum

ZX Spectrum komplet

Sve što je potrebno za igranje igrica na ovom retro računaru je:

To je neka osnovna konfiguracija sa kojom možete komotno da igrate igrice, programirate u Sinclair BASIC-u ili mašinskom jeziku.

 

Strujni adapter za ZX Spectrum

Originalni AC/DC adapter za ZX Spectrum ima 9V (realno 14,5V) i 1.4A, ali je lošeg kvaliteta i preporuka je da ga zamenite modernim. Ako želite da imate retro adapter, obavezno zamenite dotrajali kondenzator i diode. Moderan adapter za ZX Spectrum bi trebao da ima 9-12V i 1.5-2A. Priključak, odnosno DC konektor koji ide u ZX Spectrum je fi 5.0 x 2.5 mm.

ZX Spectrum adapter

Veoma važno! Konektor adaptera za ZX Spectrum ima obrnut polaritet u odnosu na većinu današnjih adaptera, što znači da je negativan pol unutra, a pozitivan spolja. Ako kupite zamenski adapter i ne uradite modifikaciju (zamenu + i - polariteta), spalićete računar! Dakle, dovoljno je da presečete kabl recimo 20 cm od konektora, zamenite mesta žicama, zalemite ih i svaku zasebno izolujete.

 

Antenski i video kabl

Antenski ili RF kabl za ZX Spectrum koristi se za povezivanje na televizor ako računar nije modifikovan, što je najčešći slučaj. Potrebno je da nađete kanal UHF 36 B/G, a slika nije baš sjajna. Bolja varijanta je da priključite računar na video ulaz televizora (Composite Video) ako je računar modifikovan.

Kako da znate da li je računar modifikovan? Spojite TV izlaz na računaru preko video kabla na Video ulaz televizora.

Composite Video kabl

Video ulaz u TV

Ako nema slike, onda je u pitanju RF izlaz. U tom slučaju, priključite antenski kabl u RF/Antenna ulaz na televizoru i pronađite kanal UHF 36.

Antenski kabl

Antenski RF ulaz u TV

Ako nema slike ni na jednom UHF kanalu, računar je neispravan i pošaljite ga u servis (popravka ZX Spectruma). Treba napomenuti da je video izlaz mnogo bolji od antenskog, pa preporučujem da odnesete računar u servis da se uradi ZX Spectrum Video modifikacija (uskoro stranica).

 

Kasetofon ili pametni telefon

Većina ZX Spectruma iz nekog razloga neće da radi sa pametnim telefonom, već samo sa kasetofonom. Može praktično bilo koji kasetofon sa audio izlazom 3.5 mm, ali je najbolje ako on ima i audio ulaz, da možete i nešto da snimite ili kopirate. Umesto običnog kasetofona mogao se nabaviti i specijalan kasetofon za računare.

retro kasetofon za računare

Bio je poseban zato što je bio horizontalan radi lakše manipulacije, a imao je mono 3.5 mm audio ulaz i izlaz za direktno povezivanje na ZX Spectrum.

Ako imate sreće da računar učitava igre sa pametnog telefona, sve što treba je da prebacite WAV audio zapise igrica u telefon i povežete ga na ZX Spectrum.

Neki PC računari imaju dovoljno jak audio izlaz da mogu da se učitavaju igrice u ZX Spectrum, dok laptop računari uglavnom nemaju tu mogućnost. Ostaje da isprobate, pa ako baš mora, kupite kasetofon.

 

Audio kabl

Audio kabl čine 2 spojena mono audio kabla sa priključcima od 3.5 mm. Naravno, možete kupiti i 2 odvojena mono kabla 3.5 mm (kao za slušalice, samo mono).

Audio kabl za Specrum

Dužina kabla ne treba da bude veća od 50 cm, a centralni provodnik mora biti oklopljen uvijenom žicom. Ukratko, potreban je mono audio kabl 3.5 mm.

 

Kempston / ZX interfejs

Interfejs (Interface) je uređaj koji se povezuje na jedini port za proširenja sa zadnje strane računara. Standard su Kempston Interface i ZX 1 ili ZX 2 Interface.

Interface 1

Pored priključka za džojstik od 9 pina, na kućištu obično postoji i vrlo koristan reset taster. Većina igara rade i na tastaturi, ali je mnogo lakše igrati ih sa džojstikom.

 

Džojstik za ZX Spectrum

Priključak na džojstiku je pljosnat i ima 9 pina (5 i 4 pina u 2 reda). Ovaj priključak je ženski, odnosno ima 9 rupica sa kontaktima. Ako već kupujete džojstik, kupite onaj koji ima auto-fire funkciju (automatsko pucanje), na primer Quickshot.

Džojstik za ZX Spectrum

 

Sad kad ste nabavili svu potrebnu opremu, biće vam potrebne najbolje igre za ZX Spectrum.

Ako želite da naučite mašinsko programiranje Z80 procesora, preporučujemo jednu od najboljih knjiga - Programming the Z80 od autora Rodnay Zaks.

 


Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL

email

Dizajn, programiranje i SEO by Xelart.com (C)2024