Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL | Nintendo Wii

Commodore 64

Sredinom 1980-ih godina jedan od najnaprednijih kućnih računara bio je čuveni Commodore 64. Imao je dosta memorije, dobru mehaničku tastaturu, lepu grafiku i fenomenalan zvuk. Jedino što je izgledao kao kutija za hleb, ali to ga nije sprečilo da postane miljenik mnogih kompjuteraša.

Commodore 64

Ovaj računar je bio skup. U vreme kad je počeo da se prodaje, koštao je oko 600 USD, što je bilo 3 puta više od ZX Spectruma. Na cenu kompleta je uticalo i to što je morao da se koristi isključivo datasette kasetofon i džojstik.

Igre za Commodore 64

Kod ovog računara morali ste naslepo (bolje reći nagluvo) premotavati kasetu i čekati po nekoliko minuta da vidite da li će se nešto desiti. Spektrumovci su recimo mogli da čuju zvuk igrice i po tome su znali gde je početak, kakav je snimak itd..

I pored visoke cene, Commodore 64 je doneo revoluciju u kućnom igranju zbog ugrađene napredne tehnologije i odmah je postao najomiljeniji računar ikada. Spektrumovci su morali u sebi da priznaju da je C64 bolji, ali nikada javno.

 

Specifikacija:

Matična ploča za Commodore 64 bila je dobro urađena, pa i danas nije teško naći ispravan primerak. Mogli ste ga uništiti priključivanjem kasetofona ili nekog drugog uređaja na port za proširenja.

Važno! Bilo kakav hardver, osim džojstika, mora se priključivati ili odvajati od računara samo dok je isključen!

Commodore 64 je doneo floppy diskove, koji su bili mnogo brži od kaseta tek sa implementacijom turbo tehnologije. Floppy disk uređaji bili su jako skupi, otprilike kao cena računara, pa je najveći broj korisnika ostao pri kasetofonu. Za kasete je osmišljen Turbo loader, sa kojim su se igre učitavale za 30-90 sekundi umesto za 5 ili 10 minuta. Tako je moglo da se nasnimi na jednu kasetu od 60 minuta gomila igrica. Otprilike tada je i procvetalo snimanje igrica po oglasima. Mogli ste da poručite igrice sa spiska, a naslovi su imali različite cene, zavisno od kvaliteta i popularnosti.

Najveća muka sa C64 igricama je bila ta što su snimane sa različito podešenom glavom na kasetofonu. Morali ste koristiti program za štelovanje glave kasetofona, ali i to se moglo naučiti. Trebalo je okretati polako šraf na glavi kasetofona sve dok ne krene da učitava program za štelovanje, a onda je bilo lako podesiti najbolji kvalitet jer ste imali grafički prikaz zvučnog zapisa.

 


Osnovni komplet opreme za Commodore 64

Osim samog računara potrebno je imati sledeću opremu:

 

Strujni adapter za Commodore 64

Za ovaj retro računar morate koristiti poseban adapter, jer ima DIN priključak i posebne napone. Možete i da napravite odgovarajući adapter, ali je to previše komplikovano i nećemo se baviti time. Ako tek nabavljate Commodore 64, najbolje da kupite sve ovo u kompletu sa garancijom prodavca da to sve radi.

Strujni adapter za C64

 

Datasette kasetofon

C64 koristi isključivo originalan data kasetofon, odnosno kasetofon pravljen samo za prenos podataka. Ne može se koristiti nikakav audio kasetofon bez posebnih adaptera. Postoji adapter koji simulira kasetofon, tako da se može koristiti i običan pametni telefon ili računar kao kasetofon.

Datasette kasetofon za C64

Važno! Pre bilo kakve upotrebe kasetofona, potrebno je dobro očistiti mehanizam i glave. Prvo izduvajte mehanizam i obrišite četkicom. Zatim bez kasete pustite Play i pomoću četkice za uši natopljene alkoholom kompletno obrišite glave za čitanje/snimanje i glavu za brisanje. Dakle, ne samo gornju površinu, već i celu glavu, jer se svuda okolo nalazi mikro prašina nevidljiva golim okom, a možete je preneti na nove kasete.

Svaki kasetofon ima svoje podešavanje glave, pa je potrebno štelovanje glave prilikom korišćenja svake kasete. To se radi tako što se pusti kaseta i zavrne glava nežno do kraja, a zatim odvrne za 1/4 kruga i pokuša da se učita program za štelovanje glave. Kada uspete da učitate program, imaćete grafički prikaz audio zapisa i moći ćete fino da podesite glavu tako da se učitavaju sve igre sa te kasete. Bitno je da linije na ekranu budu što ravnije i sa što manje šuma sa strane.

 

Audio kasete

Kasete za retro računare su obično jako stare, oštećene, prljave i zaribale, tako da ih ne treba koristiti. Verovatno nećete moći da učitate većinu igara, a svakako takve kasete nisu za bilo kakvu arhivu, već samo za kantu.

Audio kasete

Možete i danas kupiti nove kasete u originalnom pakovanju i nemojte da vas prevari oglas tipa "jednom snimljene" i slično, jer dovoljno da je jednom neko pipnuo traku prstom ili da je stajala otvorena 20-30 godina i teško da će biti dobra za računar. Više o tome na stranici igre za C64.

 

Antenski RF kabl i video kabl

Kabl kojim se priključuje Commodore 64 na televizor je antenski ili RF kabl. Postoji i poseban DIN kabl sa video izlazom za posebne monitore CRT tipa, ali i adapteri sa DIN na Composite Video + audio. Oni pružaju najbolji kvalitet slike i zvuka. Mada, većini korisnika je sasvim dobar i običan antenski kabl.

Antenski kabl

 

Televizor sa antenskim ili video priključkom

Većina modernih televizora i dalje podržava prastari antenski priključak. Potrebno je samo da pronađete UHF kanal 36 i slika i zvuk su tu. Ako želite bolju sliku, koristite Composite Video priključak i pratite sliku i zvuk preko AV ulaza na TV-u.

Antenski priključak

 

Džojstik za Commodore 64

Većina igara za ovaj računar je pravljena za džojstik, pa ako ga nemate, nećete moći ni da pokrenete igru. Ovo je zaista ozbiljna mana, ali tako je kako je, morate se prilagoditi.

Džojstik

Ako kupujete džojstik, obavezno kupite onaj sa auto-fire funkcijom. Džojstik za C64 ima pljosnati priključak sa 9 pina (5 i 4 pina u dva reda, ženski).

 

Igre za C64

Kao i za ostale računare, i za Commodore 64 je napravljeno na hiljade igara, od kojih su većina smeće. Na Internetu postoje samo spiskovi igara na gomili, a ako želite samo najbolje igre ikada napravljene, pogledajte stranicu najbolje igre za Commodore 64.

Igre za Commodore 64

 


Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL

email

Dizajn, programiranje i SEO by Xelart.com (C)2024