Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

 

Zamena invertera (invertora)

Zamena invertera spada u lakše kvarove i prilično je čest problem na starijem tipu laptopova sa LCD (CCFL) ekranom. Svodi se na zamenu celog invertera jer na njemu obično izgori namotaj koji praktično nije moguće nabaviti posebno.

Invertor za laptop

Inverter je mali elektronski uređaj koji se nalazi samo u laptopovima sa CCFL ekranima i služi da pretvori jednosmernu struju niskog napona u naizmeničnu struju napona par hiljada volti, da bi mogla da se upali lampa koja osvetljava ekran.

Inverter se dosta greje, pa ukoliko se laptop mnogo koristi, sigurno će doći do kvara invertera mnogo ranije nego kod laptopa koji se koristi tek povremeno. Zato koristite Power management funkcije na laptopu koje isključuju ekran kada se laptop ne koristi neko vreme. Preporučujemo da podesite gašenje ekrana posle 10 minuta neaktivnosti.

kvar invertera na laptopu

Kako prepoznati kvar invertera?

Kvar invertera korisnici često pomešaju sa kvarom lampe, jer je opis problema isti. Ako se laptop upali i podiže sistem, ali nema osvetljenja na ekranu već se slika vidi samo pod jakim svetlom, postoji 50% šanse da je neispravan inverter. Malo ređi je problem sa lampom i još ređe neispravan grafički čip. Dijagnostika se sastoji u zameni invertera, pa ako i dalje nema slike, problem je do lampe ili grafičkog čipa, što se može naknadno utvrditi.

Zamena invertora na laptopuZamena invertera na laptopu nije komplikovana i počinje pažljivim skidanjem maske ekrana. Zatim se skidaju konektori za lampu i sam inverter. Ima puno vrsta invertera, pa je potrebno da se izvadi da bismo znali sa sigurnošću koji tip je potreban. Zato ne možemo unapred da odgovorimo na pitanja da li imamo inverter za određeni tip laptopa. U svakom slučaju, imamo ih dosta na stanju, a možemo nabaviti i ostale u kratkom roku.

 

Author: Sasha Erceg

 

 

 

zamena invertera na laptopu

Korisni linkovi:

Zamena ekrana u laptopu | Zamena lampe | Zamena flet kabla | Cenovnik

kvar invertera

Sviđa Vam se članak? Preporučite nas prijateljima! Hvala!

 

 

 

Inverteri za laptopove

Uglavnom vršimo zamenu invertera, ali pozovite ako Vas zanima i samo da kupite inverter za Vaš laptop.

Savet

Ako imate stari tip ekrana (CCFL), podesite u Power opcijama da se ekran automatski gasi ako ne koristite laptop 10 minuta, jer ćete time značajno produžiti vek invertora i lampe u ekranu.