Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

 

Flet kabal na laptopu

Flet kabal za ekran laptopaFlet kabal je pljosnati kabal sa puno tankih žičica koje sprovode signal od grafičkog čipa do ekrana. Usled stalnog otvaranja i zatvaranja poklopca laptopa, flet kabal se u nekom trenutku prekine i mora se zameniti. Popravka flet kabla, odnosno krpljenje ne traje dugo, pa mi to ne radimo već samo menjamo novim ili polovnim, prema želji kupca. Opis kvara flet kabla je sličan sa kvarom ekrana, ali se u nekim slučajevima može utvrditi kvar i samo na osnovu izgleda slike na ekranu. U svakom slučaju prvo se stavlja drugi ekran radi probe, jer je to lakše nego da se rasklapa laptop da bi se zamenio kabal na ploči.

Prelivanje boja na ekranu

Bela boja zamenjena nekom drugom

Vertikalne linije na ekranu
Tipični primeri problema sa flet kablom

Zamena flet kabla na laptopuž

Zamena flet kabla

Zamena flet kabla nije jednostavna kao što možda zvuči. Mora se skinuti poklopac sa prednje strane ekrana, zadnji poklopac, maska oko tastature da bi se skinule šarke i otkačio flet kabal sa ploče. Zatim se odvaja ekran od maske, skidaju se konektori sa ekrana i eventualno invertora, menja se flet i posle se to sve vrati kako je bilo, bez oštećenja osetljivih priključaka i ekrana. Amaterski pokušaji često se završe oštećenjem konektora na ploči laptopa, što praktično niko ne menja.

Postoji bezbroj vrsta flet kablova, pa je potrebno doneti laptop u servis da bi se ustanovilo koji je tip potreban, kao i konačna cena zamene kabla.

Author: Sasha Erceg

zamena flet kabla na laptopu

Korisni linkovi:

Zamena invertora | Zamena ekrana | Zamena lampe
Cenovnik - cena zamene flet kabla i kompletan cenovnik usluga.

prodaja i zamena flat kablova

Sviđa Vam se članak? Preporučite nas prijateljima! Hvala!

 

 

Savet

Ako laptop koristite uglavnom na stolu, nemojte zatvarati ekran svaki put kad završite sa radom. Time ćete znatno produžiti vek flet kablu, koji ima određeni maksimalni broj savijanja.

 

Servisiramo:

Gateway laptops

 

Lenovo laptops Asus laptops HP laptops Dell laptops Toshiba laptops Acer laptops Sony laptops Apple laptops Fujitsu Siemens laptops MSI laptops Gateway laptops