Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

Zamena ekrana na laptopu

Zamena ekrana na laptopu nije veliki problem za servisera ako ne mora da se rasklapa i donji deo laptopa. Zamena ekrana može se obaviti i odmah, ako nije gužva u servisu. Lom ekrana je čest problem, pa su uvek na stanju ili se mogu brzo nabaviti.

Zamena ekrana na laptopu

Korisnici često pogrešno dijagnostifikuju kvar ekrana kada laptop nema sliku i nema fizičko oštećenje. Međutim, često je neispravna grafička kartica, BIOS ili RAM, tako da je prvo potrebno ustanoviti šta je tačno problem.

Kod starijih laptopova, ako CCFL ekran nema osvetljenje, a slika se vidi pod određenim uglom, problem je do invertera ili lampe u ekranu. Zamenu lampe kod CCFL ekrana radi retko koji servis, jer je popravka vrlo komplikovana, pa se preporučuje zamena ekrana.

Zamena ekrana na laptopu, pogotovo tankih (slim) ekrana, vrlo je osetljiv posao i mora mu se pristupiti sa puno pažnje. Obično su na stanju novi ekrani raznih veličina i tipova, a često i polovnih:

Za zamenu laptop ekrana koji nisu ovde navedeni, potrebno je konsultovati se sa servisom oko nabavke.

Garancija na nove ekrane je godinu dana, a na polovne 3 meseca.

Prilikom poručivanja ekrana obratite pažnju na tip ekrana (LED ili CCFL), položaj i tip konektora, oznaku na originalnom modelu (npr. LTN156xx), i rezoluciju.

Zbog mogućnosti oštećenja ekrana prilikom transporta, nije preporučljivo slati ekrane brzom poštom.

Razlika izmedju LED i CCFL ekrana

Razlika između LED i CCFL ekrana

LED ekrani su novija tehnologija sa aktivnim osvetljenjem u vidu malih LE dioda (Light Emitting Diode). Oni ne koriste invertere, ne greju se, troše malo struje. Traju mnogo duže nego CCFL ekrani.

CCFL ekrani (Cold Cathode Fluorescent Lamp) su stari tip, sadrže tečne kristale, kao i dodatno osvetljenje da bi se videla slika. Najčešće CCFL ekrani imaju jednu lampu, ponekad i dve, uz koje ide i inverter. Teži su, troše više struje i greju se, slabiji im je kontrast i ugao vidljivosti, traju kraće. Ovo je stari tip ekrana, ali stižu na servis baš zbog lampi koje su dotrajale.

Kako odrediti tip ekrana

Kako saznati tip ekrana na laptopu?

Ukucajte na Google model laptopa i odmah iza toga "spec", na primer "HP 615 spec" i dobićete detalje o tom modelu. Podatak koji nam treba je display size, broj koji označava dužinu dijagonale ekrana u inčima. Stariji modeli su rađeni u HD Ready rezoluciji (oznaka HD), dok skuplji modeli prikazuju full HD rezoluciju (oznaka FHD). Obično nije moguće staviti HD umesto FHD ekrana jer izlaz grafičkog čipa i flet kabl nisu predviđeni za to.

Najlakše ćete utvrditi tip ekrana po tome što se na CCFL ekranima nalazi kablić dužine oko 5 cm u donjem delu, bele i roze boje. LED ekrani nemaju nikakve dodatne priključke, osim onog na samom ekranu.

Zamena ekrana CCFL i LED

Ako kupujete polovan laptop, odaberite neki sa LED ekranom, jer ćete dobiti duže trajanje baterije, bolju sliku i duži vek ekrana (nema invertera koji često izgore usled pregrevanja). U sve moderne laptopove ugrađuju se LED ekrani.

Author: Sasha Erceg

LED i CCFL ekrani za laptopove

Korisni linkovi:

Zamena lampe u ekranu | Zamena invertera | Zamena flet kabla | Zamena ekrana

Laptop ekrani, zamena, prodaja

 

 

 

Laptop ekrani

Standardni ekrani su 10.1, 11.6, 13.3, 14.0, 14.1, 15.4, 15.6, 16.0, 17.0, 17.1, 17.3, 18.4 inča.

Razni CCFL i LED ekrani za laptopove

Garancija:
12 meseci na nove ekrane
i 3 meseca na polovne!

 

LED TV osvetljenje

Popravite sami LED TV koji je izgubio sliku, odnosno nema pozadinsko osvetljenje.

LED TV fix by replacing individual LEDs

LED TV zamena LED traka i pojedinačnih LED dioda.