Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

Laptop servis i kako odabrati pravi

Laptop servis može biti rizičan poduhvat ako odaberete nasumično, pa je prvo potrebno dobro se informisati o tome. Mi smo tu da vam pomognemo kao besplatan sajt za IT podršku, sa velikim iskustvom u ovoj oblasti.

Većina laptop servisa podržava sve marke laptopova: HP, Asus, Lenovo, Acer, Toshiba, Dell,... i nije potrebno tražiti ovlašćeni servis za određeni brend. Neki servisi to rade bolje, neki lošije, pa treba proveriti šta se piše po internetu o konkretnom servisu. Reči samohvale su već same po sebi znak za uzbunu. Dakle, prvo malo istraživanja, pa tek onda zovite.

Servis laptopova Asus, HP, Lenovo, Acer, Dell, Toshiba

Standardne usluge laptop servisa

Svaki profesionalni laptop servis, koji se najmanje nekoliko godina bavi ovim poslom, rutinski vrši sledeće usluge:

Pored ovih jednostavnijih intervencija, u boljim servisima radi se i popravka matičnih ploča, reballing čipova, zamena DC/USB/audio/HDMI konektora zalemljenog na ploči, kao i popravka kućišta laptopa.

Softverske usluge, kao što su instalacija sistema i programa, instalacija drajvera, čišćenje virusa ili arhiviranje podataka, rade se svuda bez veće razlike. Samo treba posebno naglasiti da li su podaci bitni ili ne, a dobar servis uvek podrazumeva da podatke treba sačuvati.

Sigurni podaciVaši podaci i oprema su sigurni samo u profesionalnom servisu koji izdaje detaljne reverse. Upisuje se sve od opreme koja se ostavi i unosi se precizan opis zahteva. Privatnost podataka takođe mora biti zagarantovana. Revers bez ovih detalja nije dovoljan i mogu nastati problemi.

Dijagnostika kvara u servisu laptopovaPrvo dijagnostika, servis tek po odobrenju. Pre bilo kakvog rada, vrši se dijagnostika laptopa. Zatim se dogovara sa kupcem šta treba uraditi i koja bi bila cena usluga. Ukoliko je usluga neisplativa, plaća se dijagnostika i korisnik dobija izveštaj.

U servisu laptopova obavljamo popravke i istog dana za hitne slučajeveLakši problemi se uglavnom rešavaju istog dana. Samo ovlašćeni servisi rade dijagnostiku po nedelju dana i popravku za 2-3 nedelje. U lakše probleme spadaju zamena ekrana, zamena tastature sa frejmom, ugradnja SSD, nadogradnja memorije, instalacija sistema i slično. I ostali problemi uglavnom se rešavaju za 1-3 radna dana. Ako je hitno, možete platiti hitan servis i laptop se uzima u rad odmah.

U laptop servisu radimo i Reballing, kao i zamenu VGA čipova i čipsetaPopravka matičnih ploča na laptopovima - zamena konektora, zamena FET-ova, kontrolera ili zamena čipova i reballing na profesionalnoj mašini, samo su neki od ozbiljnijih popravki koje ne radi svaki servis laptopova. Potrebno je veliko iskustvo i kvalitetna oprema da bi se mogle raditi takve popravke. Garancija na popravke je između 3 i 6 meseci.

Servis Apple Mac iBook MacBook AirApple servis (Mac servis) spada u komplikovanije i skuplje usluge, jer su delovi skupi i teže se nabavljaju. Servis Apple računara obuhvata laptop i desktop računare - MacBook Pro, MacBook Air, iMac. Za Apple se vrši ugradnja uglavnom originalnih delova, ali često se mogu naći samo polovni. U lakše intervencije spadaju reinstalacija sistema, nadogradnja memorije ili SSD, dok neki servisi rade popravke matičnih ploča, reballing čipova, zamenu baterije, ekrana i tastature.

Delovi za laptopove

Zamena delova na laptopu

U Srbiji se može nabaviti skoro sve od rezervnih delova za većinu laptop brendova, osim za neke posebne modele. Izdvajamo najčešće:

Delovi za laptop se uglavnom prodaju sa ugradnjom, ali pozovite servis i pitajte za konkretni deo. Od zamenskih delova koje možete sami zameniti su eksterna baterija, tastatura sa frejmom (okvirom), punjač i slično.

Ukoliko laptop nije moguće popraviti jer je uništena ploča ili je to neisplativo, pitajte za otkup laptopova. Servis će iskoristiti delove, a novac od otkupa će dobro doći prilikom kupovine drugog laptopa. Ako laptop servis na stanju ima neki dobar polovan laptop, možete dogovoriti kompenzaciju.

Kako odabrati dobar servis laptopova

Zaključak - Kako odabrati dobar laptop servis

Laptop servis mora biti registrovan u APR-u i imati poslovni prostor. Ako nigde na sajtu ne piše naziv firme, zaobiđite. Inače nemate nikakvu garanciju od "terenaca" i nepostojećih servisa koji rade samo preko flajera i sajta.

Izbegavajte servise koji se hvale da su najbolji. Puno servisa radi dobro, pa je nerealno reći koji je najbolji. Neki servisi su tek otvoreni, a pišu da su eksperti. Neki pišu da rade sve besplatno da bi privukli kupce, pa onda kradu delove, lažu da je sve pokvareno i naplaćuju više od svih ostalih.

Istražite na internetu konkretan servis. Pogledajte šta drugi korisnici pišu po sajtovima, Google recenzijama i slično. Neke recenzije su lažne, bilo da su pozitivne ili negativne. Prosečna ocena u dužem periodu je ono što treba gledati. Servise sa tek nekoliko recenzija treba zaobići.

Serviseri moraju imati dugogodišnje iskustvo, jer samo tako mogu dostići visok nivo kvaliteta. Pozovite servis i u razgovoru sa serviserom saznaćete da li je neko iskusan ili ne.

Dobar servis računara mora biti brz. Nema opravdanja za čekanje po nedelju dana ili duže, posao se mora organizovati tako da se računari što kraće zadržavaju. Pitajte za okvirno vreme potrebno za servis.

Ovlašćeni servisi rade samo jednostavnu zamenu komponenti i njihovi serviseri obično nemaju iskustva kao u privatnim servisima. Prednost je što ugrađuju isključivo originalne delove, a mana je skupa popravka, čekanje po mesec dana, sporo rešavanje reklamacija, nemogućnost direktnog kontakta, neiskusni serviseri.

Pismena garancija je potvrda da je servis ozbiljan i da je usluga urađena kvalitetno. Pitajte za garanciju na popravku ili zamenu dela. Garancija na softver ne postoji, jer korisnik može uništiti sistem za čas posla.

Pogledajte spisak kvalitetnih servisa na sajtu:

www.servisi-racunara.rs .

 

Možemo preporučiti servis www.laptopklinika.rs kao jedan od primera svega pozitivnog što smo naveli.

 

 

Laptop punjači

Punjači za laptopove, zamenski i originalni, novi i polovni

Novi i polovni punjači za sve tipove laptopova.

 

Otkup neispravnih laptopova

 

 

Gateway laptops

 

Lenovo servis laptopova Asus servis laptopova HP servis laptopova Dell servis laptopova Toshiba servis laptopova Acer servis laptopova Sony Vaio servis laptopova Apple servis laptopova Fujitsu Siemens servis laptopova MSI servis laptopova Gateway servis laptopova