Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL | Nintendo Wii

Retro računari i konzole

Početak 1980-ih godina obeležili su prvi zaista upotrebljivi kućni računari, danas poznatiji kao retro računari. Prosečno domaćinstvo je tada od tehnike imalo uglavnom crno bele televizore, radio prijemnike, gramofone i kasetofone. A onda su se preko noći pojavili ovi mali računari, čudo tehnike, sa mogućnostima koje nije bilo lako sagledati. Do tada su postojali uglavnom posebni industrijski računari sa prekidačima umesto tastature. Lavinu su pokrenuli prvi mini računari sa tastaturom, solidnom kolor grafikom, zvukom i jednostavnim BASIC operativnim sistemom. Odmah su se pojavili brojni programi i igre i dalje je sve postalo deo istorije.

Retro računari

Davne 1977. godine krenula je prodaja RadioShack TRS-80, Commodore PET 2001 i Apple II. Proizvođači elektronike su brzo uočili mogućnost velike zarade i već 1980. godine dobili smo Sinclair ZX80 i Acorn Atom, a sledeće godine BBC Micro i Atari 400. Zatim pravi hit, ZX Spectrum i Commodore 64, koji su ostali najpopularniji računari ikada.

TRS-80

Commodore PET 2001
Apple II ZX 80
Acorn Atom BBC Micro

Opširniji tekst možete pročitati na WikiPedia stranici Home Computer.

 


Najpopularniji retro računari

Prvi kućni računari bili su jako skromnih karakteristika za današnje pojmove, ali je tada to sve bilo nešto fantastično. Po prvi put je svako mogao da otkuca neki tekst, napravi program koji će mu nešto računati ili jednostavno da se zabavi uz neku igricu. Ko je poznavao elektroniku, mogao je od računara napraviti uređaj za kontrolu doma, današnji smart-home.

 

ZX Spectrum

Sinclair ZX Spectrum 48K zauzima poziciju na samom vrhu retro računara po broju prodatih primeraka u svetu. Pojavio se 1982. godine i postao hit zbog dobre cene, a zatim i zbog solidnih karakteristika i velikog broja igrica.

ZX Spectrum

Bilo je dovoljno da kupite ZX Spectrum, a sve ostalo ste već imali - običan TV i kasetofon. To je znatno pojeftinilo osnovni komplet i omogućilo milionima dece, ali i starijih, da po prvi put u životu imaju takvu tehnologiju u svom domu. Ovo je bio kućni računar za široke narodne mase.

Detaljnije na stranici ZX Spectrum 48K.

 

Commodore 64

Sledeći na listi najpopularnijih retro računara je Commodore 64. Prva verzija izašla je takođe 1982. godine. Bio je to vrlo napredan kućni računar za svoje vreme, dosta bolji od ZX Spectruma, ali i dosta skuplji.

Commodore 64

Osim toga, bio je jedan od prvih kućnih računara koji je mogao da se koristi i u poslovne svrhe, sa impozantnih 64 KB memorije, dobrom tastaturom i solidnim grafičkim mogućnostima.

Detaljnije na stranici Commodore 64.

 

Atari 800 XL

Ovaj računar se pojavio iste godine kada i ostali iz grupe najpopularnijih. Imao je jako slične karakteristike kao Commodore 64, uz jedan dodatni zvučni kanal. Kvalitetna tastatura, lep dizajn, kao i tada najbolje igrice, pomogli su da Atari 800 XL postane veoma popularan kućni računar u svetu.

Atari 800XL

Sa prethodnog modela Atari 800, koji je napravljen tri godine ranije, preuzeto je sve što valja, redizajniran je i dodata memorija. To je bio recept za veliki uspeh.

Detaljnije: Atari 800 XL.

 


Retro je uvek in

Danas retro računari nisu previše skupi. Za male pare može se nabaviti potpuno ispravan retro računar sa pratećom opremom. Aktuelni televizori podržavaju ovu starudiju preko RF ulaza, ali svakako je bolje ako možete kupiti računar sa Video (Composite) izlazom.

Ako se dvoumite koji da kupite, preporučujemo neki od najpopularnijih retro računara: ZX Spectrum, Commodore ili Atari, jer za njih postoji puno igara, časopisa i dodataka. Nasuprot njima, Oric Nova ili Amstrad su zaista bili dobri retro računari, ali teško da možete naći bilo šta za njih.

Kupovina retro računara

Vizuelno računar mora biti u dobrom stanju, jer ako ima tragove vlage, obično je unutra haos i verovatno je već neispravan ili neće dugo raditi. Zatim, mnogo je važno da je računar restauriran, odnosno, da su mu zamenjene dotrajale komponente, da je očišćen od prašine i detaljno testiran. Bez programa je računar samo gomila metala i plastike, pa se potrudite da nabavite i softver. Dakle, prednost renoviranim i testiranim računarima u dobrom stanju, sa osnovnom pratećom opremom (adapter, kabl za TV, kasetofon ili flopi disk, džojstik).


Muzej retro računara Yandex u Beogradu

U Beogradu je u decembru 2023. otvoren muzej retro računara kompanije Yandex iz Rusije, gde možete pogledati i isprobati najpopularnije retro računare. U trenutku pisanja teksta ulaz je bio besplatan. Muzej retro računara Yandex nalazi se na adresi: Bulevar Vojvode Bojovića 12 Beograd i radi od 11 do 19 časova samo radnim danima. Šteta što ne rade vikendom, ali šta je tu je.

Yandex muzej retro računara

Želite da donirate retro opremu? Pišite nam.


Početna strana | ZX Spectrum | Commodore 64 | Atari 800 XL | Nintendo Wii

email

Dizajn, programiranje i SEO by Xelart.com (C)2024