Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

RAM Memorija za laptop i desktop

Memorija za desktop i laptop računare je možda i najbitnija komponenta za brz rad sistema. Ako računar ima malo memorije, sistem je sam potroši i nema mesta za ostale programe korisnika, pa reaguje jako sporo na bilo koju komandu. Za neki normalan rad u novijim sistemima tipa Windows 7, Windows 10 ili Linux, potrebno je imati najmanje 2 GB memorije, mada preporučujemo bar 3 ili 4 GB za bilo šta ozbiljnije.

Količina memorije u sistemu

Kako proveriti koliko memorije ima Vaš računar? U bilo kom Windows sistemu kliknite desnim tasterom miša na My Computer (This PC), pa levim na Properties i dobićete informaciju o procesoru i memoriji. Ova informacija nekad nije tačno prikazana ako je npr. sistem 32-bitni, a imate više od 3 GB RAM, ili ako grafika uzme od radne memorije neku količinu za svoje potrebe. Najtačnija informacija je ona koju dobijate prilikom samog uključivanja računara, na prvoj slici koju prikaže, ili ako toga nema, onda ulaskom u BIOS.

tipovi memorije - DIMM, SODIMM, DDR4, DDR3, DDR2, DDR1

Tipovi memorije - DIMM, SODIMM, DDR4, DDR3, DDR2, DDR1

Trenutno je najzastupljenija DDR3 memorija, koja radi na većini računara proizvedenih do sredine 2017. godine. Za laptop računare koristi se SODIMM memorija, koja je značajno manjih dimenzija od one za desktop računare, koja se naziva DIMM memorija.

RAM Memorija DIMM SODIMM

Od ostalih razlika u RAM modulima najbitniji su brzina memorije, koja za DDR3 memoriju ide od 800 do 2133 MHz, kapacitet memorije od 1 do 16 GB, kao i radni napon memorije od 1.5 V ili za noviji tip 1.35 V (low voltage). Za svaki računar može se naći na sajtu proizvođača koju memoriju podržava. Desktop računari obično imaju 4 ili 2 slota za RAM, dok laptopovi najčešće imaju 2 slota. Ukoliko želite da ubrzate računar, možete jednostavno dodati odgovarajuću memoriju i računar će "poleteti".

Nadogradnja memorije se radi isključivo dok je računar isključen iz struje, a kod laptopa izvađena baterija i otkačen punjač!

Prilikom nabavke dodatne memorije (RAM), mora se obratiti pažnja na sledeće najbitnije razlike:

  • SODIMM je memorija za laptop računare
  • DIMM memorija je za desktop računare
  • tip memorije može biti DDR4, DDR3, DDR2 ili DDR1 (preskočimo istoriju)
  • kapacitet memorijskog modula (1-32 GB)
  • radni napon memorije.

 

Nadogradnja RAM memorije

Nadogradnja memorije

Ukoliko je Vaš računar spor jer ima malo memorije, kod nas možete kupiti sledeću memoriju:

  • SODIMM i DIMM, polovnu i novu
  • DDR1 1 GB
  • DDR2 1 i 2 GB
  • DDR3 1, 2, 4, 8 GB
  • DDR4 4, 8, 16, 32GB

Za cenu memorija pozovite, jer se one menjaju na dnevnom nivou. Garancija je od 6 meseci za polovnu, do 2 godine za novu memoriju.

RAM, DIMM, SODIMM

Sviđa Vam se članak? Preporučite ga prijateljima! Hvala.

Memorija za laptop i desktop računare

 

PC komponente, sklapanje i prodaja računara

Komponente za PC računare, prodaja delova - memorije, matične ploče, grafičke kartice, hard diskovi, kućišta, napajanja, memorije, procesori

Kvalitetni PC računari po želji! Pozovite nas radi konsultacija.

 

Preporučujemo memoriju:

Kingston memorija Corsair memorija