Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

Legalizacija softvera Windows i Office

Legalizacija softvera koji su najčešće zastupljeni u Srbiji (Windows 10 i Microsoft Office) je ozbiljan trošak, pogotovo za firme sa većim brojem računara. Fizička lica kod nas obično ne mogu da priušte sebi da kupe legalan softver po tim cenama.

Preporučujemo program legalizacije softvera kojim ćete značajno uštedeti. Ovaj sistem se zasniva na kombinaciji Microsoft i Open Source programa, kao i kompletnih Linux rešenja.

1) Ako imate poslovni program koji zahteva Windows (elektronsko plaćanje, knjigovodstveni program i slično), rešenje je: Windows + besplatni programi. Plaćate samo Windows, dok je sve ostalo besplatno.

2) Ako nemate poseban poslovni program i koristite uglavnom Word, Excel, PDF, email i Internet, rešenje je Linux sa kompletom besplatnih programa. Banke obično imaju web aplikaciju za plaćanje, tako da nije potreban Office banking i slično.

Ubuntu Linux radna povrsina
Ovako izgleda jedna od tema Ubuntu Linux-a

Prelazak na Linux je vrlo lak, jer je sve slično kao u Windows-u.

Mane i prednosti Microsoft softvera

Mane Microsoft softvera:

  • Skupa investicija za operativni sistem i kancelarijski paket programa
  • Obavezna nalepnica na računaru bez mogućnosti reinstalacije u slučaju da se ošteti broj, i bez prenošenja licence na novi računar u budućnosti
  • Forsiranje Windows-a uz nove računare, a time i znatno povećanje njihove cene
  • Forsirano čuvanje u docx i xlsx formatu da bi svi na kraju morali da kupe novi MS Office
  • Forsiranje Windows 10 umesto mogućnosti izbora Windows 7, iako Windows 10 ima previše problema.
  • Forsiranje pretplatničkog sistema za Microsoft Office 365, tako da nemate program u vlasništvu, već ga plaćate dokle god ga koristite.

Prednosti Microsoft softvera:

  • Najkvalitetniji programi
  • Microsoft poklanja puno novca u humanitarne svrhe.

Danas je Windows 10 standard, ali ima previše problema i potpuno je neprijateljski raspoložen prema zahtevnijim korisnicima. Glomazan je, guši računar, pada sam od sebe, radi Update i kad korisniku to nikako ne odgovara. Ako možete da birate, preporučujemo prvo Windows 7 (Windows 10 downgrade) jer na njemu sve radi brže i bolje.

Cena legalizacije softvera, Microsoft Windows 10, Office 365

Cenovnik legalizacije softvera

Cene se veoma razlikuju zavisno od paketa koji vam je potreban. Najbolje je da pošaljete upit mejlom i uradićemo kalkulaciju za vas.

Ako kupujete nov računar za firmu, najbolje je da kupite sa Windows-om, jer je tako povoljnije nego da naknadno kupujete sistem.

Ako kupujete računar kao fizičko lice, kupite bez operativnog sistema i instalirajte koji želite naknadno, jer je tako povoljnije.

 

 

Sviđa Vam se članak? Preporučite ga prijateljima!

 

 

Preporučujemo:

OpenOffice - besplatan Word, Excel, Powerpoint Ubuntu Linux besplatan sistem DraftSight besplatan CAD