Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

 

Zamena tastature na laptopu

Zamena tastature je jedan od najčešćih servisa na laptopovima. Veoma retko se tastatura pokvari sama od sebe, najčešći uzrok je polivanje laptopa vodom, Koka-kolom, pivom, čajem ili sokom.

Laptop tastatura, zamena tastature na laptopu

Nekoliko prosutih kapi vode po tastaturi obično nije veliki problem. Voda ispari posle nekoliko dana i ako je tastatura preživela, laptop se može ponovo koristiti. Ali tastatura polivena bilo kojim drugim pićem sa šećerom mora da se menja jer postaje lepljiva i nefunkcionalna.

Poliven laptop i zamena tastature

Poliven laptop, šta uraditi?

Ako se desi da prospete neku tečnost po tastaturi, odmah okrenite laptop naopako, isključite iz struje i izvadite bateriju! Ne čekajte da se regularno ugasi. Posle polivanja laptop se ne sme paliti čak ni posle nedelju dana, jer će u protivnom izgoreti ploča i moći ćete samo da ga bacite. Obratite se servisu i računajte na čišćenje laptopa i zamenu tastature kao najmanji trošak.

Popravka tastature za laptop nije mogućaTastature za laptop ne mogu se popravljati jer se sastoje od nekoliko slojeva plastičnih folija sa mnoštvom kontakata, preko kojih su postavljeni tasteri sa svojim mehanizmima. Sve to je utisnuto u poklopac od lima sa donje strane, pa je praktično nemoguće to sve rasklopiti radi čišćenja ili popravke. Eventualno se mogu zameniti otpali tasteri.

Kvar tastature se ponekad dešava i sam od sebe, a to ćete prepoznati time što bez vidljivog razloga neki tasteri prestanu da rade. Može se pokušati pažljivim čišćenjem kontakata na ploči i flet kablu od tastature, pa ako to ne pomogne, potrebno je zameniti tastaturu.

Na tržištu ima tastatura za najčešće modele laptopova, a posebni gejmerski modeli, ultrabook i slično mogu se samo poručiti iz inostranstva. Zamenske tastature su obično dobrog kvaliteta i nema potrebe poručivati originalne iz SAD i slično zbog komplikovanog rešavanja garancije.

Nove i polovne laptop tastature

Nove i polovne laptop tastature

Polovne tastature za laptop se testiraju i to najpovoljnije rešenje.

Nove tastature za neke standardne modele laptopova koštaju oko 30€, dok je cena tastatura za neke posebne modele laptopova oko 50€.

Zamena laptop tastatura se vrši brzo ako se skidaju zajedno sa frejmom. Ako je tastatura zaheftana za palmrest, to je vrlo komplikovano i potrebno je dosta vremena za takav servis.

Author: Sasha Erceg

tastature za laptopove

Korisni linkovi:

zamena tastature na laptopu

Tastatura za Asus | Tastatura za HP | Tastatura za Lenovo | Tastatura za Acer | Tastatura za Toshiba

 

 

Saveti

Nemojte nikada držati piće pored laptopa jer je veliki procenat laptopova uništen baš slučajnim prosipanjem tečnosti po tastaturi.

***

Ako već držite piće pored laptopa, neka obavezno bude zatvoreno u flašici, kako ne biste ostavili mogućnost da ga prospete po laptopu.

 

U Srbiji se mogu nabaviti tastature za većinu modela laptopova:

Dell, Lenovo, Toshiba, Sony, HP, Asus, Acer, MSI, itd.