Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

Instalacija sistema Windows 7/10

Instalacija sistema se najčešće radi ako računar ne podiže sistem, ne radi kako treba ili ga nije moguće popraviti. Najčešći uzroci pada sistema su virusi, neispravan hard disk ili Windows Update. Trenutno su kod nas najzastupljeniji Windows 7, zatim Windows 10 i na kraju Windows XP. Zadnjih nekoliko godina značajno je povećan udeo Linux-a.

Windows 7 instalacija sistemaInstalacija sistema se obično obavi za 1 dan, eventualno odmah ako doplatite za opciju hitan start.

Instalacija obuhvata pre svega testiranje hard diska i čuvanje podataka na slobodnoj particiji ili spoljnom disku. Tek kada je pripremljen teren, vrši se nstaliranje sistema i drajvera za uređaje, kao i instalacija osnovnog paketa besplatnih programa.

Prilikom instalacije, sistem se optimizuje tako da nema bespotrebnih pitanja, update-ova, toolbar-ova i slično. Na kraju, sistem se podešava tako da imate radno okruženje najsličnije onom kakvo je bilo pre instalacije, povezan na Internet i spreman za rad.

Instalacija sistema Windows 7, Windows 10 ili Windows XP vrši se u servisu ili na terenu i ovaj posao traje 1 do 2 sata. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje je da sačuvate podatke na D particiji ili eksternom disku, tako da servis bude brži i povoljniji.

instalacija sistema

Koji Windows instalirati?

Iako već duže vremena postoji i Windows 8 i Windows 10, skoro svaki serviser će reći iz iskustva da najviše voli Windows 7. U njemu rade svi programi i drajveri, sve je logično, pristupačno, brzo i stabilno. Korisnik u Windows-u 7 ima potpunu kontrolu nad sistemom, dok to u novijim verzijama nije slučaj. Ipak, mnogim korisnicima nije bitna puna kontrola sistema, pa se odlučuju za Windows 10 uz sav rizik i probleme koje on nosi. Neki noviji računari prisilno od strane Microsofta podržavaju samo Windows 10, pa treba proveriti prilikom kupovine računara koji sistem podržava.

Minimalni zahtevi za normalan rad Windows 7 su 2 GB memorije i procesor sa dva jezgra od najmanje 1.6 GHz. Preporučujemo najmanje 3 GB memorije (RAM) i procesor (CPU) sa dva jezgra brzine 2+ GHz, ali ne Celeron ili Atom!

Ako je Vaš računar star i spor, zadržite Windows XP ili kupite memoriju, brži procesor ili SSD disk. Stariji ili slabiji kompjuter radi mnogo bolje sa Windows XP nego sa Windows 7, nema problema sa starijim uređajima, poslovnim i drugim programima. Windows 7, a pogotovo Windows 10 je prilično nekompatibilan sa starijim programima i uređajima.

Windows 8 desktop

Windows 8 je prevaziđen sistem, koji se pojavio na kratko, zgrozio svet i brzo je zamenjen novim, tako da se nećemo zadržavati na njemu, jer to ne zaslužuje. Ako imate ovaj sistem, toplo preporučujemo nadogradnju na sledeću verziju.

Windows 10 se mnogo razlikuje od prethodnih verzija pa je potrebno i mnogo živaca da ga koristite ako ste se navikli na Windows XP ili Windows 7. Sve je posakrivano, treba puno koraka da se dođe do mnogih opcija koje su ranije bile na dohvat ruke, a mnogi uređaji i programi neće raditi. Pored toga, Windows 10 ima takva podešavanja da vas špijunira na svakom koraku, pa tu nema govora o nekoj privatnosti. Srećom, postoje zakrpe koje to rešavaju, ali masa korisnika ni ne zna koliko je transparentno njihovo korišćenje računara sa sistemom Windows 10. Ukoliko brinete o svojoj privatnosti, odnesite računar u servis i tražite da se isključi Microsoft spyware. Windows 10 veoma često pada sam od sebe posle neuspešnog Update-a, to obavezno treba isključiti!

Da rezimiramo, instalacija sistema obuhvata sledeće:

 • testiranje hard diska
 • prebacivanje podataka na drugu particiju ili disk
 • instalaciju sistema
 • instalaciju drajvera za ugrađene uređaje
 • podešavanje sistema za maksimalne performanse
 • instalaciju antivirus programa
 • instalaciju nekoliko osnovnih besplatnih programa za obradu teksta, tabelarne proračune, poštu, muziku, filmove, snimanje diskova, internet, pdf dokumente, itd..

Uz instalaciju Windows sistema standardno se instalira:

 • Avast antivirus
 • BS Player za puštanje video i audio fajlova
 • K-Lite codec pack - kodeci za puštanje videa
 • Open Office paket za tabele, obradu teksta, prezentacije
 • Ashampoo Burning Studio za snimanje diskova
 • Adobe flash player za Youtube video, igrice itd.
 • Firefox ili Chrome browser za internet
 • Foxit reader za PDF dokumente i virtuelni PDF štampač
 • 7zip program za ZIP fajlove i ostale arhive
 • Skype za internet razgovore i telefoniranje.

Posle instalacije sistema, računar je spreman za svaku standardnu kućnu ili poslovnu upotrebu. Posebni programi se instaliraju na zahtev klijenata.

Pogledajte naš izbor najboljih programa ovde: besplatni programi.

Linux Ubuntu, Linux Mint

Instalacija Linux sistema

Ubuntu Linux instalacijaLinux je sistem koji je pandan Windows-u, lep je i jednostavan za upotrebu, a glavna snaga mu je bezbednost i pouzdanost, tako da nema virusa i padova sistema bez razloga. Linux je i besplatan, tako da ga bez problema možete instalirati u firmi, uz kompletan paket kancelarijskih programa koji rade sa fajlovima iz Word-a, Excel-a, Powerpoint-a, itd.. Postoji mala razlika u načinu rada u Linux-u, ali se veoma brzo možete navići, posebno ako ste nov korisnik računara koji nije stigao da stekne naviku na Windows. Svi vodeći internet provajderi koriste Linux kao osnovno rešenje, što potvrđuje superiornost ovog tipa sistema.

Danas su među najboljim verzijama Linux Ubuntu, Fedora Linux, Mint Linux.

Ako niste sigurni koji Linux bi instalirali, preporučujemo Ubuntu kao jednostavan, lep i pouzdan sistem, koji postoji i u verziji na srpskom jeziku. Možete birati neki od podržanih izgleda (tema), od kojih su najpopularniji Gnome i KDE.

Korisno: Instalacija sistema |

instaliranje windowsa

Sviđa Vam se članak? Preporučite ga prijateljima! Hvala.

 

Prodaja računara

Komponente za PC računare, prodaja delova - memorije, matične ploče, grafičke kartice, hard diskovi, kućišta, napajanja, memorije, procesori

PC računari po želj!

 

 

Laptop brendovi HP, Acer, Asus, MSI, Lenovo, Toshiba