Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

Čišćenje virusa

Virusi su danas jedan od najvećih problema na računarima, pa je čišćenje virusa jedan od načešćih poslova u servisu računara. Zavisno od težine problema, čišćenje virusa može da traje od 15 minuta do nekoliko sati.

Virus koji se predstavlja kao antivirus i trazi novac da bi se uklonio. Ciscenje virusa je jedan od najtežih problema sa računarima.
Lažni antivirusi nalaze neposojeće probleme i traže novac za njihovo čišćenje.

Ako računar ima mnogo problema izazvanih virusima, preporučujemo čistu instalaciju sistema kao brzo i pouzdano rešenje, osim ako koristite posebne programe koji se ne mogu ponovo instalirati. Virusi često oštete ili izbrišu važne sistemske fajlove, pa je popravka sistema nemoguća i posle čišćenja virusa. U takvim slučajevima, ostaje samo reinstalacija sistema.

ciscenje virusa iz kompjutera

Kako izgleda čišćenje virusa?

Plavi ekran, Windows se restartuje zbog virusaAko sistem neće da se podigne, treba pokušati povratak sistemskih fajlova u prethodno stanje opcijom F8 prilikom podizanja sistema pa Last known good configuration ili Safe mode pa System restore. Ako ne uspete da podignete sistem i skenirate antivirus programom, sledi ručno čišćenje virusa u servisu. Ovaj proces podrazumeva čišćenje smeća i nepotrebnih programa i dodataka, isključivanje malicioznih startnih programa. Posle toga ostaje tek po neki virus, koji se može ukloniti programima za tu namenu. Na kraju se instalira kvalitetan antivirusni program kojim se pregleda ceo računar, USB fleševi i ostali memorijski uređaji koje korisnik ima.

Cena čišćenja virusa zavisi od utrošenog vremena. Najskuplja je popravka sistema koja mora da se uradi zbog programa i podešavanja koje korisnik ne želi da izgubi reinstalacijom sistema.

 

antivirus programi

Programi za čišćenje virusa

Za čišćenje virusa koristi se kombinacija nekoliko programa. Skinite neki od besplatnih programa, kao što su Malwarebytes i Avast antivirus. Ako je računar teško zaražen, verovatno neće biti moguće instalirati antivirus, pa je potrebno to prepustiti profesionalnom servisu.

Nekada popravka sistema nije moguća jer se virusi ugrade u sve delove sistema ili unište važne sistemske fajlove, pa jedino preostaje reinstalacija sistema. Ovo je ujedno i najsigurnije rešenje i preporučuje se kao povoljnija, brža i sigurnija varijanta.

 

Antivirus zastita, kripto virusi

Kako zaštititi računar od običnih i kripto virusa?

Zastita racunara od virusaNezaštićen računar se vrlo lako može zaraziti virusima ili trojancima putem interneta, USB fleša, SD kartice, pa čak i mobilnog telefona kad ga povežete na računar. Postoje mnogi antivirusni programi, ali samo mali broj njih radi posao kako treba. Kao jedan od najboljih programa izdvajamo Avast antivirus. Besplatne verzije antivirusa su po pravilu slabije od komercijalnih, pa preporučujemo da kupite neki antivirus, jer ćete na kraju uštedeti novac koji bi dali za čišćenje virusa, spasavanje podataka, reinstalaciju sistema i slično.

Pored antivirusnog programa, važno je da znate da ste upravo Vi prva linija odbrane, jer nijedan antivirus ne može zaštititi računar od namerno pokrenutog virusa koji još nije uvršten u bazu virusa. Takvi virusi i trojanci najčešće se nalaze na sajtovima za preuzimanje programa, filmova i muzike, kao i na sexy sajtovima i drugim sličnim mestima. Danas virusi najčešće stižu putem email poruka

Često se dešava dok ste na nekoj stranici na internetu da odjednom iskoči neki prozor sa porukom da treba nešto da instalirate da bi radio video, da biste ubrzali računar, očistili viruse i slično. Odmah zatvorite taj prozor na X, NIKAKO na OK i slično jer podmeću lažne tastere. Još sigurnija opcija je da držite levi ALT i pritisnete taster F4 da biste zatvorili pretraživač.

Kako da se zaštitite od kripto virusa, pogledajte ovde.

Kripto virusi i kako da se zaštitite.

Osnovna pravila zaštite:

  • Ne instalirajte nikakve dodatke za pretraživač osim Ad Blocker-a, jer je to uvod u narušavanje zaštite vašeg internet pregledača;
  • Prilikom priključivanja USB fleša, držite taster Shift i neće se automatski startovati, a zatim ga skenirajte antivirusom ako ste ga negde koristili;
  • Ako dobijete email sa nekog poznatog sajta u kom se zahteva promena šifre, broj kartice i slično, a da niste Vi to tražili, izbrišite ga;
  • Uvek pratite da li je instalirana najnovija verzija antivirusa, jer ako je on istekao ili nema najnoviju bazu, nije od nikakve koristi.

malware, phishing

Phishing - krađa podataka

Hakeri često šalju putem mejla na prvi pogled identične poruke kao sa nekih poznatih sajtova tipa Facebook, Google, Yahoo itd., sa obaveštenjem da je neko pokušao upad na vaš nalog, i zahtevaju da kliknete na link da biste promenili šifru. Ovo se zove Phishing, pa savetujemo da prijavite takve poruke svom provajderu za poštu (GMail, Yahoo itd.).

Phishing - lazno predstavljanje hakera da bi ukrali sifru ili neke druge podatke vlasnika imejl adrese

UVEK proverite link iz poruke pre nego što kliknete na njega tako što ćete staviti strelicu miša na link i uporediti tekst koji se pojavi kao opis. Ako se razlikuje od linka, pazite se, u pitanju je lažni mail.

Proverite da li je mail originalan ili laznjak

uklanjanje virusa

Korisni linkovi:

Avast antivirus

Facebook i Google preporuka

Sviđa Vam se tekst? :) Preporučite ga prijateljima! Hvala!

Savet

Ne otvarajte sa interneta ništa što niste sami pokrenuli, a prilikom instalacije programa uvek obratite pažnju na dodatne opcije koje programi nude, jer se često među njima kriju razna smetala, pa i virusi.

 

Preporučujemo:

Avast antivirus | Hijack This | CCleaner | Malwarebyte's | Unlocker