Servis računara, IT konsalting Xelart.com je sajt za IT konsalting i besplatnu podršku korisnicima računara.
dot
SERVIS RAČUNARA
line
LAPTOP SERVIS
line
IT USLUGE

line

RAZNO

line

Srbi za Srbe

Retro računari

 

 

Čišćenje laptopa od prašine, zamena termalne paste

Čišćenje laptopa od prašine i zamena termalne paste spadaju u redovno održavanje, što Vam skoro sigurno nisu rekli kada ste kupili laptop. Ako se Vaš laptop greje, izbacuje vruć vazduh ili krči, to je znak upozorenja da mora pod hitno da se čisti.

Čišćenje laptopa od prašine
Prašina je glavni uzrok kvarova na laptopovima.

Veoma čest kvar laptopova starijih od godinu dana je kvar grafičkog čipa ili čipseta na ploči, koji nastaje usled pregrevanja. Dok laptop radi, ventilator uvlači vazduh da bi hladio procesor i ostale komponente, ali istovremeno uvlači i prašinu. Vremenom se skupi toliko prašine na hladnjaku da više nije moguć ulaz hladnog vazduha. Tada samo kruži vruć vazduh unutar laptopa, i komponente se pregrevaju i do 100°C. U nekom trenutku dolazi do otkaza nekog od čipova i laptop se ugasi.

Vlasnici laptopova uglavnom primete da se laptop mnogo greje, ali ne reaguju dokle god može da se upali, što je velika greška!

Zaprljan kuler na laptopuRešenje je jednostavno i povoljno! Potrebno je obaviti čišćenje laptopa od prašine, odnosno čišćenje kulera i unutrašnjosti laptopa. Ovaj mali servis se radi na svakih 12-18 meseci, zavisno od upotrebe i uslova rada, a posebno pre leta. Cena čišćenja laptopa je mali izdatak u odnosu na vrednost laptopa kojem se na taj način produžava vek upotrebe.

Sprečite probleme, uradite čišćenje laptopa od prašine na vreme!

 

Na koliko se čisti laptop

Kada treba da se čisti laptop od prašine?

Ako je ventilator postao bučan ili se laptop mnogo greje sa donje strane, to je siguran znak da je vreme za čišćenje laptopa. Ako krene da se gasi, potrebno je da ga odmah odnesete u servis na čišćenje dok nije kasno. Preuzmite i instalirajte program HWMonitor, pustite na par minuta neki film, igricu ili spakujte neki film u ZIP. Zatim proverite temperaturu procesora, sve preko 75°C je znak da se laptop pregreva i da se mora očistiti od prašine, osim za procesore i3/i5 kojima je normalna temperatura do 70 stepeni. Temperatura od 80-90°C je kritična (osim za i7 procesore), i tada se laptop ne sme koristiti.

Čišćenje laptopa obuhvata:

  • čišćenje kulera od prašine
  • čišćenje kućišta laptopa od pračine
  • stavljanje nove paste za hlađenje
  • reparaciju ventilatora ako je potrebno
  • testiranje laptopa.

Termalna pasta se postavlja između čipa i hladnjaka, pa je veoma bitno da bude visokog kvaliteta kako bi što bolje odvodila toplotu sa čipa. Obične bele paste za opštu namenu nisu dobre za moderne procesore.

Ekspres čišćenje laptopa

Potrebno vreme za čišćenje laptopa

Vreme ciscenja laptopaČišćenje kulera na laptopu obično traje oko 1 sat. Na nekim modelima je potrebno samo 20-ak minuta ako laptop ima poklopac za lakši pristup kuleru. Ako Vam se žuri, doplatite za hitan start i možete sačekati u blizini da se laptop završi.

Cena čišćenja laptopa zavisi od tipa laptopa. Na nekim modelima je čišćenje kulera jednostavno, dok se na drugima mora skinuti sve do poklopca ekrana i poslednjeg šrafa. Neki imaju 2 kulera koje je potrebno rasklopiti, očistiti, podmazati. Tako ne može isto da košta posao od 20 minuta i onaj od 1 sat. Najteži za rasklapanje su MacBook Pro i Air, Dell Vostro, Qosmio i HP touch modeli, mada nema pravila jer svi proizvođači prave i dobra i loša rešenja. Za tačnu cenu pošaljite upit servisu.

Dodatni laptop kuler

Dodatni kuler za laptop?

Kuleri koji se stavljaju ispod laptopa kao dodatno hlađenje definitivno pomažu u obaranju temperature laptopa za nekoliko stepeni, uz određene mane. Pored dodatne buke koju stvaraju, mana je što znatno ubrzavaju uvlačenje prašine. Iz tog razloga, treba češće raditi čišćenje laptopa.

Kuleri za laptop

Kuler treba da ima rupice na površini na koju se stavlja laptop ili da je napravljen samo kao noseća konstrukcija. Ako ima plastičnu ploču na koju se stavlja laptop, niste ništa uradili - laptop će opet biti prislonjen na 3mm od površine i neće se dobro hladiti.

Preporučujemo da ne uključujete ventilator na kuleru ispod laptopa, već da on služi samo da ga odigne dovoljno da laptop može da uvuče hladniji vazduh iz okoline i time izbegne dodatno ubacivanje prašine u kućište. Samo ako koristite intenzivno resurse (npr. 3D rendering ili 3D igrice), uključite ventilator.

Važno! Na laptopovima koji nisu čišćeni duže od godinu dana i počeli su da se pregrevaju, dodatni kuler neće pomoći. Kuler hladi samo kućište laptopa, dok je unutra kuler pun prašine, pa čipovi ne mogu da se ohlade i dolazi do kvara na matičnoj ploči.

Ne pokušavajte da kompresorom izduvate laptop, jer ćete tako uraditi još goru stvar i potpuno blokirati ventilator grudvicama prašine, pa se laptop uopšte neće hladiti. Prašina koja se skupi, ima gustinu veću nego vata, pa ne može da se izduva kompresorom kroz male proreze na kućištu.

ciscenje laptopa kompresovanim vazduhom

Probajte sami čišćenje laptopa

Ako niste koristili laptop duže od 6 meseci, možete pokušati sami produvavanje hladnjaka. Na sledećem linku pogledajte video snimak kako da sami očistite manje komplikovan laptop pomoću kompresovanog vazduha iz boce.

ili preko linka

https://www.youtube.com/watch?v=5Le5ruyThR4 .

linkovi

Korisni linkovi:

Zamena čipova i reballing | Čišćenje laptopa

Facebook i Google preporuka

Sviđa Vam se tekst? Preporučite ga prijateljima! Hvala!

Izdvajamo sa Facebook-a

Vlasnici laptopova obično ne znaju da laptop mora da se čisti na 1-2 godine, zavisno od upotrebe, jer u protivnom sigurno strada ploča od pregrevanja.

Nemojte pokušavati da sami usisivačem ili kompresorom očistite laptop koji dugo nije čišćen, jer ćete blokirati ventilator grudvama prašine ili polomiti propelere ventilatora.

Laptop se ceo rasklapa, ima puno trikova i uopšte nije lako otvoriti ga ako nemate prethodno iskustvo sa tim, pa lako možete uništiti vredan laptop. Zato taj posao treba poveriti profesionalcima, koji znaju sve zamke proizvođača, i uspešno rešavaju problem sa pregrevanjem laptopa.

 

 

Gateway laptops Lenovo laptops Asus laptops HP laptops Dell laptops Toshiba laptops Acer laptops Sony laptops Apple laptops Fujitsu Siemens laptops MSI laptops Gateway laptops